Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här finns julmarknader i Bohuslän

Tomtetåg, kryddvandring och tomtemor och tomtefar som kommer på besök. För den som vill hitta julkänslan i tid finns goda förutsättningar.

Efter att förra årets klassiska gammaldags julmarknad på Kungstorget ställdes in på grund av covid-19 är man i år förhoppningsfull inför det som komma ska. Julmarknaden som är en av många julföreteelser i Bohuslän, hålls på Kungstorget den 11 och 12 december.

– Det kommer inte vara någon scen, mer rörlig musik och större avstånd mellan borden, säger Roger Salomonsson, verksamhetsledare på Destination Uddevalla.

Mitt i det gråa novemberrusket behövs julkänslan mer än någonsin, menar Roger Samuelsson. Men det har inte varit helt bekymmersfritt att anordna marknaden på grund av oron inför pandemirestriktioner.

– Vi kan inte förutse framtiden, så är det. Och därför har vi varit hoppfulla och lite försiktiga inför om det kommer att gå att genomföra detta.

Kryddvandring i Lysekil

En klassisk tradition som också lockar många besökare är tomtetåget i Munkedal. Traditionen har hållit igång sedan 2009 och lockar hundratals varje år. Där börjar man åkturen i Åtorp med en kopp glögg och avslutar i ”Tomtebo”.

Är man sugen på att ta med familjen och träffa tomtemor och tomtefar kan man ta släden till Nordens Ark. Och för den som vill vandra bland julkryddor finns kryddvandringen som kommer till Havings skafferi i Lysekil.

Uddevalla fortsätter även de i gamla spår genom att återvända till äldre julmarknader med knallar och karameller. Något som Roger Salomonsson tror är något av ett framgångskoncept.

– Jag tror man slås av den sköna julkänslan. Man går ju inte på marknad längre och ser folk åka häst och vagn. Bara det är ju speciellt, säger han.

På frågan om han själv känner av en julstämning i staden tvekar han först.

– Den kommer nog bli mycket bättre efter att julljusen i centrum äntligen har tänts, säger han.

Nedan följer ett axplock av julmarknader i Bohuslän.

Bild: Malin Rindvik
Bild: Malin Rindvik

Julmarknad i Ljungskilegården: 27 november

Föreningar och lokala hantverkare tar plats i Ljungskiles julmarknad. Det blir en marknad fylld av kaffe, lotteri och underhållning.
Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Julkryddigt hos Havings skafferi: 3-14 december

Här kryddar det av julens alla dofter i ett event med glögg i handen. En kryddvandring för den vars näsa gillar att upptäcka nya dofter.
Bild: Lars Aronsson
Bild: Lars Aronsson

Ta en tur med tomtetåget: 27-28 november

Starta din tur med att ta en fika vid perrongen i Åtorp i Munkedal och hoppa sedan på tomtetåget som sedan 2009 åker den 800 meter långa sträckan till ”Tomtebo”.

Julmarknad på Nordens Ark: 4 december

Här kommer allt som hör julen till inklusive Tomtemor och Tomtefar som besöker marknaden och en kör som sjunger stämningsfulla julsånger som passar både stora och små.
Bild: David Scherman
Bild: David Scherman

Gammaldags julmarknad: 11-12 december

På Kungstorget åker man tillbaka i tiden till en köpmarknad med karameller, hantverk och pepparkakor. Det blir även underhållning i form av Västsvenska Tomteorden, Winter girls och Ingemar Thorell med gäster. Och för den som vill kommer det finnas möjlighet att åka häst med vagn.