Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Våren är på gång på allvar och med stegrande temperaturer ökar också halterna av al- och hasselpollen, som kan ge allergiker stora besvär. Snart är det även dags för björken att slå ut.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här har flest allergibesvär

Pollensäsongen är på gång på allvar. Just nu är det al och hassel som skapar stora problem för allergiker. I Västra Götaland led förra året 21 procent av allergibesvär enligt en folkhälsoundersökning.

Nästan var fjärde sörmlänning, östgöte och värmlänning (23 procent) har besvär av någon form av allergi, enligt siffror från folkhälsoenkäten 2016, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. För dem med pollenallergi börjar nu den värsta tiden på året.

– Pollensäsongen startade för två månader sedan. Hasseln har blommat sedan före jul och alen de senaste veckorna i södra Sverige, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet och ansvarig för pollenlaboratoriet, till Nyhetsbyrån Siren.

För Västra Götaland är det inte riktigt lika illa, här har 21 procent av de 6 364 tillfrågade svarat att man har någon form av besvär, vilket också motsvarar riksgenomsnittet. Däremot är det bara två procent som anser sig ha svåra besvär med allergi.

Snart inleds också den besvärliga björkpollensäsongen, men det är inte förrän i april-maj som halterna brukar vara som högst. I månadsskiftet mars-april börjar också alm och vide göra sig påminda.

Enligt pollenrapporten.se är halterna för al och hassel just nu låga till måttliga, men risken är framför allt att alen ökar med mildare väder. Sedan 2000-talets början har säsongen för hassel inletts allt tidigare, redan vid siktades de första hasselskotten. En förklaring sägs vara klimatförändringarna.

Polleneländet brukar alltså gynnas av stigande temperaturer och just nu har våren nått lite längre än vanligt i landet, trots snöavbrottet i början på mars.

– Det har ju inte varit någon explosionsartad utveckling för våren, men den tar nu rejäla steg i landet. Och pollenhalterna brukar ju hänga ihop med varmare temperaturer, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Och inför nästa vecka verkar det faktiskt som om kvicksilvret kryper upp mot tio grader på dagtid, även om morgnarna kan kännas lite kyliga.

– Mycket beror på vädret, men också vad man har för känslighetströskel, det är väldigt individuellt. Några reagerar starkt redan på låga halter. Betydelse har också om man är allergisk mot det ena eller det andra, eller om man känner av flera arter, säger Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, som ansvarar för pollenrapporten.se.

Hur just detta året blir är naturligtvis för tidigt att säga.

– Vissa år är värre än andra. Björken har haft en trend om vartannat år, då det är värre. En riktig topp hade vi 2014, även på västkusten, det var ett extremt år. 2016 var det också höga halter, även om det inte var i närheten av 2014, säger Agneta Ekebom.