Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Här hittades vraket från 1719

Två vrak från 1719 har konstaterats på Strömstads redd utanför Furholmen.

Detta efter att arkeologer på Bohusläns Museum förra veckan genomförde dykningar i området. Det skriver Strömstads tidning.

I våras inledde Bohusläns Museum ett antal sonarundersökningar av Strömstads redd, som senare visade att det fanns flera vrakdelar. Då rörde det som både säkra vrak samt flera punktindikationer. Förra veckan tog arbetet en ny vändning med dykningar på plats.

– Dykningarna gjordes baserade på sonarundersökningarna. Utifrån de hade vi plockat ut ett antal objekt som vi tittade närmare på, berättar Thomas Bergstrand, arkeolog vid Bohusläns Museum.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Totalt hittades tre vrak, varav två kan härledas till 1719, året då den svenska armén sänkte sina egna fartyg på redden utanför Strömstad för att undkomma danskarna.

– De här två vraken ligger mitt i farleden mellan Furholmens båtbryggor och färjeläget, omkring 200 meter ut från bryggorna och på ett djup av 20-25 meter. Båda vraken omges av en hel del artilleriammunition och det ena har dessutom två järnkanoner. Bilderna visar också ett antal mörsabomber, ett slags ihåliga gjutjärnsklot.

Enligt uppgift bestod Karl XII:s flotta av fjorton skepp, fyra galärer, två skottpråmar och ett antal skärbåtar. Enligt Thomas Bergstrand kan det ena vraket ha varit ett skepp från transportflottan, medan det andra påminner mer om en av de två skottpråmarna.

Ytterligare ett vrak hittades i samband med dykningarna, då på cirka tio meters djup strax utanför Furholmens hopptorn. Men det var ett betydligt yngre skepp, från början av 1990-talet, och kan enligt Strömstads Museum röra sig om en finsk segelskuta. All information från dykningarna ska nu skickas till Riksantikvarieämbetets sökregister. Hur arbetet därefter fortskrider är oklart enligt Thomas Bergstrand.

– Vi har ett tiotal indikationer kvar att undersöka, men när och hur det kan bli möjligt vet jag inte.

Läs också: 1700-talsvrak ska spåras vid Strömstad