Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här kan du TBE-vaccinera dig

Ett fästingbett kan få katastrofala följder om den lilla parasiten bär på virussjukdomen TBE. Det finns ingen behandling mot sjukdomen men den går att förebygga med vaccination. Bohusläningen har kartlagt vart du kan få skyddet i norra Bohuslän.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att fallen av den fästingburna hjärninflammationen TBE ökar och att riskområdena har blivit fler. Under de senaste åren har virussjukdomen påträffats i Uddevalla och Färgelanda.

LÄS MER: Nytt riskområde för TBE i Uddevalla

Vaccineringssäsongen pågår egentligen under våren, men än är det inte för sent om man fortfarande vill försöka skydda sig mot sjukdomen. Däremot skiljer det sig en del från kommun till kommun i norra Bohuslän sett till vaccinationsmöjligheter över sommaren.

Bor man till exempel på Orust eller Färgelanda finns det ingenstans att få TBE-skydd lokalt under årstiden. Detsamma gäller för de som bor i Ljungskile.

– Från och med denna veckan har vi inte öppet för vaccinationer. Som turistort måste vi prioritera de sjukvårdande insatserna under högsommaren, säger Anna Ericsson, teamledare på Närhälsan i Ljungskile.

LÄS MER: Utredning om gratis TBE-vaccin stoppas

Däremot finns det flera möjligheter till att vaccinera sig i Uddevalla. På apoteket Måsen på Torp har man drop-in-vaccination varje torsdag. Dock behöver man fylla i en hälsokontroll på apoteket.se innan man får ta sin första spruta.

Doktorn på Torp, som egentligen har stängt under sommaren, kommer också ha öppet för drop-in den 16 juli. Även Hagakliniken från Göteborg kommer att befinna sig vid köpcentret för att erbjuda vaccinationer under två dagar i sommar. De kommer stå placerade utanför Citygross 8 juli och 16 augusti.

Det går också boka tid på flera av stadens vårdcentraler vid mån om tid.

I Tanumshede finns det drop-in-tider alla vardagar på Kvarterskliniken. För de som bor i Lysekil går det fint att boka vaccinationstid på Läkarhuset Capio eller på Närhälan, vilket också gäller för Munkedalbor, då de också kan boka tid på sin lokala Närhälsan.

LÄS MER: Förlamad efter fästingbett – nu berättar de drabbade sina historier