Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/18

Härligt hundliv i helgen

Under fyra dagar samlas 9 000 hundar på My Dog i Göteborg. Många av dem kommer för att tävla med nosen – eller kanske pröva på den snabbt växande tävlingsformen.

Tävlingen i nosework är Sveriges första officiella. Svenska Nosework-klubben har blivit ansluten till Svenska kennel-klubben och resultaten kommer att föras in i stamboken.
En av de fyra grenarna är utomhussök och sökområdet utanför Svenska mässan är ingen lätt uppgift. Där ligger skidor, pjäxor och pulkor utspridda – och någonstans en möbeltass med en droppe eukalyptushydrolat. Det är den hundarna ska hitta, på bara två minuter.

Kissar på rekvisitan


En labrador misslyckas. En bichon frisé. En cavalier king charles spaniel går med nosen i backen och har mest fokus på det. Nästa labrador får bryta söket när hunden kissar på rekvisitan. Men lukten av det bekymrar inte Charlie, en lagotto romagnolo. Strax innan tvåminutersgränsen hittar han doftgömman och får beröm av sin förare Lina Krokström.


– Han älskar nosework, säger hon.

Tryffelhunden bra på sök 

Lagotton är en italiensk hund som tidigt användes för att söka tryffel.


– Charlie spontansöker faktiskt hjorttryffel, säger Lina Krokström. Känner han doften fryser han till och börjar sedan gräva.


Torsdag till söndag tävlar 300 hundar i nosework, förutom utomhussöket i grenarna behållarsök, inomhussök och fordonssök. 

Provar på

Behållarsök är också något som Nya varvets & Göteborgs hundskola erbjuder som prova på inne på Mässan. Ewa Wahlström med sin shetland sheepdog Maxi är en av dem. De gick en noseworkkurs i höstas och nu är det tydligt att Maxi kommer ihåg vad som det handlar om.


– Hon tyckte det var jätteroligt då och nu blir hon exalterad bara av att se de andra hundarna före henne, säger Ewa Wahlström.

Mental stimulans 


Maria Edelton är huvudinstruktör i nosework på hundskolan och beskriver att intresset för sporten "exploderat i hela världen".


– Och vi i Sverige ligger jättelångt framme. Vi har haft studiebesök från Polen hos oss, och just nu har vi haft Danska kennelklubben här.


Enligt henne är nosework "den bästa mentala stimulans hunden kan få".


– Är en hund understimulerad kan den skaffa sig problembeteenden. Hundar som har problem med andra hundar eller har rädslor kan få bättre självförtroende av nosework.

Har nosat sig till cancer


Adam Hübinette från Svenska Nosework-klubben dömer tävlingarna under My Dog.


– Hundens nos är fantastisk, säger han. Det finns exempel på hundar som kunnat detektera cancer innan mekaniska instrument kunnat göra det.