Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Johnny Magnusson (M) regionråd Västra Götaland Bild: Stefan Bennhage
Johnny Magnusson (M) regionråd Västra Götaland Bild: Stefan Bennhage

Hårdare svångrem väntar regionen

Fler åtgärder kommer behövas för akutsjukhusens ekonomi ska gå i hop. Förra veckan avskrevs sjukhusens tidigare underskott, något som Grönblå Samverkan menar hotar hela regionens långsiktiga ekonomi. Nu föreslår de "extraordinära åtgärder".

Förra veckan gick Socialdemokraternas förslag om att avskriva akutsjukhusens tidigare underskott igenom med stöd av Vänsterpartiet, Demokraterna och Sverigedemokraterna. Sammanlagt ströks en skuld på 1,2 miljarder kronor, ett beslut som inte påverkar verksamheternas redan pågående besparingsåtgärder. Men kan däremot innebära att de slipper behöva ta till fler åtstramningar i framtiden.

Efter februari månad i år visade akutsjukhusen en budgetavvikelse på 209 miljoner kronor i. I ett tjänstemannautlåtande så konstateras att risken finns att underskottet vid årets slut kommer att uppgå till en miljard kronor om inte fler åtgärder sätts in.

LÄS MER: Sjukhusens underskott vidare till fullmäktige

Fler åtgärder krävs

Beslutet om att sjukhusen slipper underskottsskulden togs inte emot väl av den styrande minoriteten. Grönblå Samverkan konstaterar att "extraordinära åtgärder" nu behövs för regionens långsiktiga ekonomi. Det handlar om en minskad byråkrati, att bromsa och stoppa investeringar samt att öka produktiviteten.

Johnny Magnusson(M), ordförande i regionstyrelsen, menar att Västra Götalandsregionens ekonomi är hotad långsiktigt.

– Nu måste verksamheterna ta sitt ansvar och skära i byråkratin, effektivisera och fokusera på sina kärnverksamheter. Samtidigt måste de få rätsida på sin ekonomi som hotar Västra Götalandsregionens stabilitet långsiktigt. Därför lägger vi nu ett förslag med en lång rad åtgärder riktade till att åstadkomma just detta, säger han i ett pressmeddelande.

Stopp för sjukhusinvesteringar

I ett tjänsteutlåtande presenteras 13 punkter på åtgärder som ska behandlas på regionstyrelsens sammanträde nästa vecka, samtliga åtgärder gäller sjukhusens chans att få en ekonomi i balans. Sjukhusens tidigare åtgärdsplaner är inte tillräckliga och sjukhusen har tidigare uppmanats att göra en omprövning.

Förslagen till åtgärder handlar bland annat om att fortsätta arbetet för primärvårdens uppdrag med en nära vård för att minska behovet av slutenvård, sätta nya mål med antal anställda på sjukhusen och ge ägarutskottet rätt att avslå eller återremittera investeringar som inte tydligt redovisar en ekonomi som klarar av de ökade kostnaderna.

Bohusläningen har sökt Johnny Magnusson