Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Personal i ett provtagningstält utanför en infektionsmottagning. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Adam Ihse/TT

Högt tryck på skyddsutrustning inom vården

Tillgången till nödvändig skyddsutrustning löper stor risk att begränsad då nya leveranser inte kommer i den utsträckning som behövs. Samtidigt utvecklas kunskapen om viruset vilket förändrar efterfrågan.

Skyddsmasker och desinfektionsmedel har varit en bristvara runt om på landets apotek sedan coronaviruset, covid-19 började sprida sig. På Strömstads gymnasium har eleverna tillverkat egen handsprit och polisen i Göteborg har följt samma exempel.

LÄS MER: Polisen har slut på handsprit – blandar egen

Nu vittnar NU-sjukvården om att skyddsutrustning kan komma att bli en bristvara.

– För närvarande har vi den utrustning vi behöver. Samtidigt är tillgången på nya leveranser begränsad eftersom hela världen efterfrågar den här typen av utrustning. Vi står sannolikt inför en situation då vi behöver använda mycket skyddsutrustning och materielförsörjningen kommer vara kritisk framöver, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Eftersom efterfrågan på produkterna är hög måste NU-sjukvården ta till olika medel för att tillgodose behovet.

– Regionen arbetar aktivt med att hitta nya tillverkare och leverantörer och på sjukhusen gör vi vad vi kan för att förhindra onödig användning

LÄS MER: NU-sjukvården vill säkra materialtillgången

Utanför akuten har NU-sjukvården satt upp ett bedömningstält där första mötet med patienten görs. Det är för att identifiera patienter med symptom på luftvägsinfektion innan de kommer in på akutmottagningen.

– Att vi står utanför är dels en fråga om arbetsplats men också att komma undan att göra rent undersökningsrum. Med dagens patientström hade det inte varit något bekymmer men om betydligt fler skulle komma till akutmottagningen hade vi behövt lägga mer tid åt att göra rent mellan varje patient.

Ökad kunskap påverkar efterfrågan

I nuläget arbetar sjukvården för att de mest prioriterade verksamheterna ska ha tillgång till den utrustning som de behöver.

– Kraven på skyddsutrustning förändras hela tiden i takt med att kunskapen ökar om hur sjukdomen smittar, säger han och exemplifierar:

– För en vecka sedan skulle vi använda avancerade andningsskydd med partikelfilter vid provtagning av patienter med misstänkt smitta men nu kan vi använda enklare ansiktsskydd som det finns en mycket bättre tillgång på.

LÄS MER: Leveranser av skyddsmaterial på gång