Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En 47-årig man döms för att under flera år ha plågat sin familj. Bild: Kent Eng

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Höll sin familj i skräck – pappa döms

Pappans bestraffningar var hårda och utstuderat brutala. Ingen av de tre barnen, det yngsta inte ens två år gammalt, klarade sig undan våldet. Nu döms pappan till fängelse och utvisning.

Den 46-årige pappan döms av Vänersborgs tingsrätt till tre års fängelse och tio års utvisning för en lång serie av brott, begångna mot hans familj från december 2015 till i somras. Tingsrätten konstaterar att det handlar om ett stort antal händelser som begåtts under en förhållandevis lång tidsperiod. Det saknas utomstående vittnen till samtliga händelser eftersom allt har skett inom hemmets väggar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Mannen greps och häktades i juni, sedan han hotat sin fru med en kniv, och då rullades historien om allt som hänt upp. Kvinnan har berättat om hur mannen blivit allt strängare och till slut våldsam mot henne och barnen. Familjen har bott i flera olika kommuner, i både Bohuslän och Dalsland, och våldet har förekommit på alla orter.

Chili på rumpan

Våldet har bestått i slag och sparkar, strypgrepp, slag med tillhyggen och att pappan kastat föremål. Ingen i familjen har klarat sig undan men värst utsatt har den äldste av familjens två söner, som är i tioårsåldern, blivit. Bland annat har han bundits fast i en säng och fått chilikrydda på rumpan.

Båda sönerna har också tvingats stå i onaturliga positioner och samtidigt blivit slagna. Mamman har berättat att en gång när pappan satt och drack kaffe kröp parets yngsta barn och klängde på hans ben och ville att han skulle ta upp henne. Då hällde han i stället kaffet på barnets axel så att det blev brännblåsor.

Inte trovärdig

Pappan har förnekat brotten, men medgett vissa saker. Som att han bundit ena sonen för att avbryta slagsmål, och att han tillrättavisat sönerna med lättare slag. Han har också beskyllt mamman för vissa saker.

Domstolen anser inte att 46-åringen är trovärdig. Mammans och barnens vittnesmål stöds dessutom av att mamman filmat vissa av händelserna, och av att det finns skador som dokumenterats. Domstolen kommer fram till att pappan gjort sig skyldig till grov fridskränkning mot de två sönerna, misshandel av mamman och det yngsta barnet, samt för grovt olaga hot mot mamman.

Han stod även åtalad för bland annat våldtäkt av mamman, men det har inte åklagaren kunnat bevisa och mannen friades från det.

Han ska betala sammanlagt nära 150 000 kronor i skadestånd, till de fyra familjemedlemmarna.