Arkivbild på tidigare tullbeslag av det polska vodkamärket Zubrowka som hittades i den aktuella vanen som misstänks ha smugglats från Polen.
Arkivbild på tidigare tullbeslag av det polska vodkamärket Zubrowka som hittades i den aktuella vanen som misstänks ha smugglats från Polen.

Hade 480 liter öl i bilen - åtalas för smuggling från Polen

46 liter sprit, 479,5 liter öl och 6 liter vin. Så mycket alkohol misstänks en kvinna och en man ha smugglat från Polen till Skee. Nu åtalas de i Uddevalla tingsrätt, misstänkta för just smuggling.

ANNONS
|

Det var den 2 oktober som de två åtalade, en 51-årig man och en 25-årig kvinna, kontrollerades av tullinspektörer vid en bensinstation i Skee. Vid inspektionen av bilen, en van, hittades den stora mängden alkohol, bland annat 46 flaskor vodka och 959 burkar med öl.

51-åringen har i förhör lämnat olika uppgifter om hur han kom till bensinstationen och vad alkoholen gjorde i bilen.

Enligt en av hans versioner ska han ha fått förfrågan i Polen om han ville följa med till Sverige. Väl i Skee ska han fått direktiven att vakta alkoholen i bilen, men han förstod inte varför.

ANNONS

Kvinnan hävdar i förhör att hon stod vid bensinstationen och väntade för att bli upplockad av en vän. En vän som i förhör berättat att de bara var vänner på Facebook och att inga planer fanns på att han skulle hämta henne. Enligt kvinnan fick hon vid bensinstationen syn på den åtalade 51-åringen i en bil. Hon kände igen honom från hemstaden i Polen där de har gemensamma bekanta. Kvinnan ska då satt sig i bilen för att värma sig.

Sittandes i bilen blev de två sedan gripna och häktades senare den 6 oktober. Båda förnekar brott.

Kvinnan och mannen åtalas för smuggling. I andra hand kan det röra sig om olovlig befattning med smuggelgods alternativt olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

– Anledningen är att det enda bevis jag har på att alkoholen först från Polen till Sverige utan att genomgå tullen är de åtalades berättelser. Om rätten inte finner den uppgiften tillräcklig för en fällande dom för smuggling kan det i stället handla om den alternativa brottsmisstanken, förklarar åklagare Carin Pedersen.

Skattevärdet för de misstänkta smuggelvarorna beräknas till 14 815 kronor. Med i bevisningen finns utdrag från bokade färjeförbindelser mellan Sverige och Polen, då flera resor gjorts under sommaren och hösten. Det finns också misstanke om fler gärningsmän.

ANNONS

– Utifrån förhör har det framkommit att andra personer kan vara inblandade. Men de har inte gått att identifiera.

ANNONS