Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Han gick ner 42 kilo på ett år

Johan Mellryd, 29, vägde 142 kilo och trivdes inte med sig själv. Drygt ett år senare är han mer än 42 kilo lättare och mår bättre än någonsin. Men resan dit har varit allt annat än lätt.

– Att bära på så många kilo tar på kroppen. Jag mådde inte bra utan fick ont i mina knän, jag var ständigt trött och hängig, säger Trollhättebon Johan Mellryd.

Johan har inte alltid varit överviktig. Vid 21-års ålder vägde han 87 kilo, vilket är normalt till hans längd, 188 centimeter. Det var den bilden han hade av sig själv. Viktuppgången kom smygande. Sju år senare stannade vågen på 142 kilo.

– Jag förstod inte hur stor jag var, men jag kände och såg i spegeln naturligtvis. En dag i november 2015 fick jag nog, tänkte att nu jäklar är det nog.

Det första han ändrade på var kosten, och det var svårt. Johan bodde nära en pizzeria och hans matvanor var inte de bästa. Kosten bestod gärna av vitt bröd och mycket kolhydrater

– Jag har aldrig varit mycket för sötsaker, min last har varit snabbmat men framför allt stora portioner mat. Jag åt för att jag tyckte det var gott, trots jag var mätt.

Mindre portioner

Men han började planera matinköp och måltiderna. Portionerna blev mycket mindre och han undvek att ha god mat i kylskåpet. Viktigt blev det också att det fanns något lättillgängligt hemma om suget skulle bli för stort, som ägg. Dess- utom började han promenera varje dag. Kilona började försvinna.

– Man får en kick när man märker att det går åt rätt håll.

Resan dit han är i dag har varit allt annat än enkel. Den stora akilleshälen blev motionen. Förutom en kort tid som fotbollsspelande grabb har han aldrig varit en idrottskille.

– Det är svårt att bara promenera utan mål. Jag tvingade mig att hitta en mening med motionen. I dag går jag till jobbet varje dag, en halvtimma dit och en halvtimma tillbaka. Jag tränar också på gym fyra till fem gånger i veckan och jag visste inte att jag skulle tycka om det så mycket, säger han och skrattar.

Planeringen är fortfarande viktig. Visst händer det att en bit pizza slinker ner, men inte ofta. I stället blir det bra mat han gillar.

I april förra året slutade han även att snusa, vilket skapade oro över att kilon skulle komma tillbaka, men det gjorde de inte.

– Nikotinsuget satt i länge, men det har fungerat bra hittills. Tack vare mitt hälsosamma liv dricker jag heller inte alkohol ofta. Det är inte värt att må dåligt dagen efter, och jag ser det nästan som självskadebeteende när jag inte är snäll mot min kropp.

Mer ork

I dag har han gått ner ytterligare några kilo och är nöjd över sin kropp. Det nya livet har påverkat honom på många sätt. Förutom mer ork har en ny värld öppnat sig.

– Träning och hälsa har skapat nya kontakter med människor jag aldrig skulle ha pratat med innan. Det är kul!

Trots den kraftiga viktnedgången känner han sig inte riktigt klar.

– Några kilo till, sedan är jag nöjd. Tror jag, haha!


Läs mer: