Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Heder bakom knivmord

En man i 50-årsåldern åtalas nu, misstänkt för att ha knivmördat sin fru. Under mordet ska ett besinningslöst våld ha använts. Två av parets barn ska ha försökt stoppa sin pappa men kastades då i golvet. Enligt åklagaren är heder motiv till mordet.

Det var i början av juli som polisen larmades till en lägenhet i centrala Mellerud. På plats finner de en svårt knivskuren kvinna i 40-årsåldern. Hennes man, en man i 50-årsåldern grips på plats och har nu åtalats misstänkt för mord.

Knivattacken ska ha börjat när kvinnan stod upp och han ska ha riktat ett antal stick mot hennes överkropp och sedan ska han ha skurit henne över halsen. När hon sedan ramlat ner på golvet ska han ha fortsatt att sticka och skära henne över kroppen. Han ska också ha trampat på hennes ansikte och skurit henne i ansiktet.

Barnen bevittnade mordet

I lägenheten finns också parets fyra gemensamma barn. Enligt åklagaren ska barnen ha bevittnat stora delar av våldet och händelseförloppet. De ska också ha försökt stoppa sin pappas besinningslösa våld mot mamman. Två av parets fyra barn ska ha försökt förhindra pappans våld genom att ta tag i hans hals och nacke. Mannen ska då ha kastat sina döttrar i golvet. Detta gör att han även åtalas för två fall av ofredande.

Åklagaren i målet menar att motivet till mordet varit heder.

LÄS MER: Kvinna knivskuren till döds

− Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder. Detta påstående baseras bland annat på uppgifter i förhör med vänner och bekanta till brottsoffret samt på ett utlåtande som jag begärt in från en sakkunnig inom området, säger kammaråklagare Carin Pedersen som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Hedersexpert vittnar

För att bevisa hedersmotivet har åklagaren kallat in hederskultursexperten Devin Rexvid som expertvittne. Bland övriga vittnen finns familjens barn och deras bekanta som enligt stämningsansökan ska ge en bild av deras förhållande. Enligt ett av dessa vittnen ska kvinnan ha känt sig hotad av sin man. De poliser som var först på plats har också kallats som vittnen.

Bland övrig bevisning finns polisens tekniska undersökning, larmsamtalet till SOS alarm, samt obduktionsprotokoll.

Mannen nekar till brott och säger att han inte minns något av händelsen.

Förutom händelserna kring mordet åtalas pappan även för att ha misshandlat en av sina döttrar.

I sin stämningsansökan yrkar åklagaren att om 50-åringen döms ska han utvisas på livstid.