Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Helikopter larmad efter båtolycka

En båt har gått på grund söder om Instöbron i närheten av Marstrand i Bohuslän.
– Båten tar in vatten, säger Christer Ekeroth, på Sjö-och flygräddningscentralen, JRCC.

Larmet om båtolyckan ringdes in till SOS klockan 18.44 på söndagen. Enligt den assisterande räddningsledaren Christer Ekeroth ska båten ta in vatten efter att ha gått på grund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har en helikopter som är framme alldeles strax och vi har också en lotsbåt på väg till platsen, berättade Christer Ekeroth kort efter larmet.

Båten som har gått på grund ska vara en segelbåt. Enligt de första uppgifterna från platsen hade personerna som åkte i båten lämnat den eller fallit överbord.

– En person ska vara på en klippa. Jag vet inte om personen sitter på samma klippa som båten har gått på grund vid eller om personen har simmat till någon klippa. En annan person har vi inte riktigt koll på, om denne är kvar på båten eller är på samma klippa som den andre, berättade Christer Ekeroth.

"We are on the rocks"

När helikoptern och lotsbåten väl var på plats kunde räddningsledningen konstatera att personerna var ombord på båten.

– När vi frågade om de var kvar på båten sa de "we are on the rocks". Det tolkade vi först som att de inte var kvar på båten, men de menade att båten stod på en klippa, förklarar Christer Ekeroth.

Enligt personerna som hamnade i sjönöd själva är de fysiskt oskadda efter olyckan.

– Nu är det ingen fara för någons hälsa, vilket vi först befarade. Vi åkte ju dit med både lotsbåt och helikopter. En ambulans skickades också till platsen, säger Christer Ekeroth.

Fortsättningen på insatsen kommer nu att fokusera på att få loss båten från grundet och se till så att den inte sjunker.

Polisens vakthavande befäl i region Väst, Johan Ljung, berättar att även polisen kommer att åka ut mot Instön.

– Det gör vi för att utröna om det kan ha begåtts något brottsligt i samband med det här, men i nuläget finns inga sådana misstankar, säger Ljung.

Vi 20-tiden hade båten bogserats in till land.