Tågproblemen fortsätter efter lördagens brand vid Olskroken. Foto: David Scherman.
Tågproblemen fortsätter efter lördagens brand vid Olskroken. Foto: David Scherman.

Helt inställt eller kraftiga förseningar i tågtrafiken

Det råder fortfarande kraftiga förseningar och störningar på Bohusbanan till följd av helgens brand i Göteborg. Enligt Trafikverket är det minst 15-20 minuters förseningar i tågtrafiken, eftersom tågtrafiken är helt inställd mellan Göteborg/Ytterby.

ANNONS
|

- Det går ersättningsbussar mellan Göteborg och Ytterby för de som reser på Bohusbanan. Det tar ju längre tid att byta mellan buss och tåg och dessutom är det längre väg för bussen, så det är förseningar just nu, säger Simon Löfgren, samordningsinformatör på Vässtrafik till Bohusläningen vid halv åttatiden på måndagsmorgonen.

Han berättar att många istället har valt att resa med buss. Men kan dock inte säga något om trafikläget via buss mellan Göteborg och Bohslän.

Strax innan lunch kom Trafikverket med en uppdatering gällande tågtrafiken från Göteborg och norrut. Enligt Trafikverket har man dock ännu ingen aning om hur lång tid det tar innan problemet är löst. Därmed kan man inte heller ge besked till tågpendlare som bland annat åker Bohusbanan mot Göteborg, men får byta i Ytterby.

ANNONS

- Det finns ingen prognos för när tågtrafiken kan återgå till det normala, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Helgens brand i ett teknikhus i Olskroken har förstört tågsignaler och möjligheten att lägga om växlar. Trafikverket bedömer nu att ungefär fyra av fem tåg kommer ersättas med buss under måndagen och tågstrulet kommer fortsätta i veckor.

– Vi bedömer att ungefär var 15-20 procent av tågen på den berörda sträcken kommer kunna gå som vanligt. Det handlar alltså om ungefär var femte tåg, säger Katarina Wolfram som är presskommunikatör på Trafikverket.– Många kommer få räkna med längre restid än vanligt, fortsätter hon.Alependeln stängs ner helt och tåg norrifrån vänder i Trollhättan eller Älvängen. För att hålla sig uppdaterad på alla avgångar uppmanar Trafikverket alla resenärer att kolla med tågoperatörerna.På söndagskvällen var beskedet från Västtrafik att i princip samtliga inställda avgångar skulle ersättas med buss.– Man får nog räkna med lite längre restid men vi bedömer att vi ska klara av morgontrafiken, säger Christofer Hildingsson, störningsinformatör på Västtrafik.Vid lunchtid på måndagen väntas Trafikverket ta ett nytt beslut om tågtrafiken beroende på hur bra eller dåligt det flyter på under förmiddagen.Det rådde under söndagen stora störningar i tågtrafiken som löper norrut från Göteborg – alltså tåg i riktning mot Uddevalla och Älvängen. Det berör även resenärer som reser längre, som mot Oslo, Vänersborg och Karlstad.

ANNONS

För tågresenenärer mellan Göteborg och norrut till och från Bohuslän får man finna sig att resa med buss till Ytterby station. Därifrån väntas tågen gå på Bohusbanan. Dock med förseningar.

- Det som sades i går var att förseningen ligger på ungefär 15-20 minuter för de tåg som går. Det gäller att vara ute i tid. Får du byta till buss tar det förmodligen längre tid än vad det brukar ta med tåget, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket till TT på måndagsmorgonen.

Problemen beror på en brand som utbröt i en transformatorstation vid Olskroken strax före klockan tre tidigt på lördagsmorgonen.– Kablarna som fanns där har brunnit och det är de som skulle ha lett trafiken. Så nu kan vi inte växla spår med knapptryckningar från trafikledningen, utan någon måste gå dit och lägga om växeln varje gång ett tåg ska byta spår. Dessutom har vi ett antal signaler som är sönder och inte visar något alls, säger Katarina Wolfram.Varje gång en lokförare passerar en söndrig signal, måste de ringa trafikledningen och få klartecken för att köra vidare.– Det är av säkerhetsskäl. Vi kan inte köra tåg om det finns risk för att ett annat tåg befinner sig på samma spår. Allt det här tillsammans gör att vi inte hinner köra alla tåg, säger Katarina Wolfram.En del tåg blir försenade – andra ställs in helt och ersätts med buss. Under helgen har de manuella växelskiftningarna och de extra samtalen till trafikledningen varit jämförelsevis hanterliga eftersom mängden tåg som går varje timme har varit färre. Men till måndagen väntas problemen eskalera.– I morgon (måndag) kommer det att behövas andra lösningar. Än så länge har jag tyvärr inget svar på hur trafiken kommer att gå då, säger Katarina Wolfram.Redan under lördagen har nytt material beställts för att kunna reparera den förstörda tekniken i transformatorstationen. Men det kommer att ta tid innan teknikerna ens fått hem materialet. Risken är att resenärer får dras med inställda tåg och förseningar i flera veckor framöver. Den högst preliminära prognos som levererats under söndagsmorgonen är att störningarna kan fortsätta fram tills 22 mars.– Det här kommer att ta tid, säger Katarina Wolfram.Troligtvis är det ett elfel i transformatorstationen som har orsakat branden. Enligt Peter Adlersson som är polisens presstalesman i region Väst finns i nuläget ingen misstanke om brott.– Därför är det heller inte ett ärende för polisen, säger han.

ANNONS

Trafikverkets beslut inför måndag 15 februari

•Alependeln till/från Göteborg stängs ner. Cirka 15–20 % av övriga tåg mellan Göteborg och Trollhättan släpps igenom. Övriga tåg norrifrån vänder i Trollhättan eller Älvängen. Tågresenärer uppmanas höra med sitt tågföretag vilka tåg som går och vilka som ersätts med buss.

•På Bohusbanan, som går från Göteborg till Uddevalla och Strömstad, kommer inga tåg att kunna köra sträckan mellan Göteborg och Ytterby. Tåg mot Göteborg får vända i Ytterby.

•På Hamnbanan från Göteborgs Hamn och över Marieholmsbron kommer upp till 4 tåg i timman att kunna köras, med reservation för nödvändiga broöppningar för sjöfarten.

•På vissa stationer fungerar ej utrop och skyltar sträckan Göteborg–Älvängen. Istället kommer personal i västar på plats ge information och svara på frågor.

ANNONS