Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Historiskt guldbeslag i tullen - värt 3 miljoner

Ringar och halsband i guld värda över tre miljoner. Det beslag som tullen i Svinesund gjort vid gränsen är historiskt.

Det var i måndags tullen i Svinesund stoppade en utländskt registrerad bil. 

Bilisterna sa att de var på semester och skulle göra lite affärer i Norge. Tulltjänstemännen tog beslutet att leta igenom bilen och i en väska i bagaget glimmade det till. 

Det skulle visa sig vara smycken, ringar, halsband och örhängen i guld i massor. 

– Vi kontaktade ju en guldsmed och fick konstaterat att det var äkta varor. Värdet är uppskattat till nästan tre miljoner, säger Kristian Grandahl på tullen i Svinesund. 

Polisen kom dit och hämtade bilisterna. De sitter på stationen i väntan på beslut om vad som sker med guldet. Vad det skulle med guldet till har Kristian Grandahl inga spekulationer om. 

– Det anar vi inget om, det är upp till polisen att ta reda på. Men de skulle ha kört in och deklarerat varorna. Det är ju 25 procent i moms så det hade ju blivit mycket pengar det, säger han. 

Beslaget beskrivs nu som det största i historien. 

– Ja, det är säkerligen det största av guldvaror. Oftast är det ju narkotika vi upptäcker så det här var ju ovanligt, säger Kristian Grandahl. 

På bilderna från norska tullen syns smyckena som förvarats i sammetsfodral.

– Jo, det var snygga saker. Vi hade två damer från norska NRK här nyss och de så att det var fina smycken så har damerna sagt det så borde det väl stämma, säger Kristian Grandahl.

LÄS OCKSÅ: