Hon kom till världen som en Saga

Susanna Tidqvist hade svåra magsmärtor efter flera dagars förstoppning och kördes till akuten med ambulans. Med sig hem hade hon helt oväntat en bebis.

ANNONS
|

Solen skiner gott och inne på soffan ligger lilla Saga och jollrar nöjt samtidigt som mamma Susanna Tidqvist fixar till lite kaffe.

Lugnet råder och det är inte lätt att förstå att det bara var knappt fem månader sedan den lilla damen i soffan kom till världen utan att hennes föräldrar hade anat något innan.

– Först blev jag oerhört chockad i tre-fyra timmar, jag gallskrek och hade panikångest. Men sen när förlossningen väl var över var det bara som om jag ställde om mig, det här är någon jag måste ta hand om, jag kommer inte undan, berättar Susanna om dagen i februari då Saga kom till världen.

ANNONS

Dagarna innan hade varit ungefär som vanligt i Susannas liv – mycket jobb och full rulle i övrigt. Det var bara två saker som stack ut: hon trodde att hon hade fått urinvägsinfektion och hon var förstoppad.

Inget tydde på att en bebis snart skulle göra entré i hennes och sambon Magnus Jakobssons liv.

– Jag fick mitt första barn, en pojke, när jag var 24 år. Då gick jag upp 37 kilo och fick problem med diabetes och foglossning. Jag fick ha mammakläder och kunde inte knyta skorna själv från tredje månaden, en blind hade kunnat se att jag var gravid, berättar Susanna.

Den här vintern hade Susanna bara lagt på sig några kilon, något hon trodde berodde på att hon inte rörde sig lika mycket som när hon fixar mycket i trädgården under sommarhalvåret.

Natten mellan den 23 och 24 februari blev situationen med förstoppningen ohållbar.

– Vid halv två på natten hade jag så ont i magen att ambulansen fick komma. Det kom hit en man och en kille som var helt fantastiska, de körde mig i ilfart till Näl, säger Susanna.

Väl på akuten fick hon ta blodprov och sedan vänta. Långt senare kom en läkare in i rummet och slängde ur sig: ”Du vet om att du är gravid va?”.

ANNONS

– Jag blev så oerhört chockad, jag minns inte riktigt vad som hände sedan under de kommande timmarna. Senare fick jag panik över hur jag har levt med stress, något glas vin och någon cigarett då och då, säger Susanna och berättar att hon förflyttades till akutgyn.

– Där var de fantastiska och stöttande när jag fick panik. Jag ryser när jag tänker på det, säger Susanna och berömmer personalen där och även de som jobbade på förlossningen för ett oerhört fint bemötande.

Ungefär ett halvt dygn efter att de kom in till Näl föddes deras dotter, en 3 240 gram tung, 50 centimeter lång och helt frisk liten krabat.

– Det var ingen som trodde mig när jag ringde runt och berättade för familj och vänner. Det var också rätt jobbigt att ringa till jobbet och berätta att jag inte kommer på ett tag, säger Susanna.

När alla i närheten väl förstått att det var på riktigt har de varit ett stort stöd för familjen i den nya och oväntade tillvaron.

– Tack vare att jag fick en så oerhört stor chock först tror jag att jag sedan landade väldigt snabbt. Det är också många som har ställt upp för oss.

ANNONS

Susanna har också fått stå ut med att hon blivit, som hon själv beskriver det, ”årets happening i Lödöse”. Alla vill höra om hur Saga kom till världen och om Susanna verkligen inte hade känt av graviditeten på något sätt.

– Med facit i hand finns det alltid saker som pekar åt det hållet, men det enda är egentligen att jag hade halsbränna den sista tiden. Men dricker man en massa kaffe och stressar mycket är inte en graviditet det första man tänker på, säger hon.

Det nöjda jollrandet har bytts ut mot lite gnyende i soffan, Saga påminner om att det är dags för mat och Susanna lyfter upp henne.

– Jag hade inte tänkt att jag ville ha fler barn, men nu när man är med henne finns det inget som man hade bytt henne mot.

Ja, det blev något utav en saga när hon kom till världen.

– Men namnet har också en annan betydelse. Jag och min mormor stod varandra väldigt nära och hon hette Daga, så det är likt hennes namn med, säger Susanna Tidqvist.

ANNONS