Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hovrätten sänker straffet för våldtäkt på skolgård

I höstas dömdes två tonåringar för att ha våldtagit två flickor på en skolgård i Bohuslän. Nu sänker hovrätten straffet för en av förövarna.

Våldtäkterna ägde rum utomhus på ett skolområde i Bohuslän i maj förra året. Först våldtogs den ena flickan av en då 17-årig pojke. Några dagar senare våldtogs hon igen av 17-åringens då 16-åriga kamrat. 17-åringen våldtog vid det tillfället även en annan flicka. Båda offren var i yngre tonåren.

LÄS MER: Tonåringar misstänks för barnvåldtäkter

Tonåringarna ställdes inför rätta och dömdes av Uddevalla tingsrätt för våldtäkt mot barn. Den äldre av förövarna dömdes till 10 månaders sluten ungdomsvård och att betala 135 000 kronor i skadestånd till de båda flickorna. Hans yngre kamrat dömdes till ungdomsvård och 100 timmars samhällstjänst, och att betala 115 000 kronor i skadestånd till den ena flickan.

LÄS MER: Kamrater döms för våldtäkt på skolgård

Ville se strängare straff

Domen överklagades av såväl gärningsmännen – som yrkade på att domarna skulle ogillas eller ändras till sexuellt utnyttjande av barn – som av åklagare och en av flickorna. De båda sistnämnda ville att 16-åringen skulle dömas för grov våldtäkt mot barn, och åklagaren ville att straffen mot båda förövarna skulle skärpas.

Någon ändring av brottsrubriceringen blir det dock inte utan hovrätten för västra Sverige slår fast att de båda kamraterna gjort sig skyldiga till våldtäkt av barn. Och vad gäller 16-åringen görs inga ändringar alls av tingsrättens dom. Men gällande 17-åringen kommer hovrätten fram till att straffet ska sänkas. Han döms i stället till 8 månaders sluten ungdomsvård, och skadeståndsbeloppen till de båda flickorna sänks till 115 000 kronor.