Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Händelsen på HVB-hemmet i Bohuslän har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Händelsen på HVB-hemmet i Bohuslän har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

HVB-personal tryckte ner bröstkorgen på ungdom – anmäls och avskedas

En anställd på ett HVB-hem i Bohuslän ska ha använt våld mot en ungdom bland annat genom att trycka sitt knä mot dennes bröstkorg. Nu har händelsen IVO- och polisanmälts och mannen fått sparken.

Det var i mitten av augusti som händelsen inträffade på HVB-hemmet. En ungdom satt och rökte på utsidan vid byggnadens entré och fick då en tillsägelse av den anställde, en man. Ungdomen lydde inte vilket gjorde mannen upprörd, och han ska då ha dragit ner ungdomen på marken. Ungdomen försökte komma upp och sparka sig loss från mannen, som sedan ska ha brottat ner ungdomen och tryckt sitt knä mot dennes bröstkorg. Detta orsakade smärta och andningssvårigheter.

Mannen hävdar att han varit orolig för brandrisken och agerat utifrån det, men att han inte använt våld på det sätt som ungdomen beskriver. Ungdomens version av händelsen får dock stöd av en annan anställd som varit på plats, och HVB-hemmet har valt att avskeda mannen med motiveringen att det inte går att säkerställa att det inte händer igen.

Hjälp med polisanmälan

I HVB-hemmets lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beskrivs mannens agerande som ett rejält övertramp och en olaglig handling. Ungdomen har fått hjälp med en polisanmälan samt besök på vårdcentral för att dokumentera blåmärken och göra en undersökning.

Bohusläningen har varit i kontakt med föreståndaren till HVB-hemmet som inte vill lämna någon kommentar.