I 80 km/h – här bryter sig ligan in i lastbilen

Stående på bilens motorhuvud kapade de låset till bakdörren på Postnord-lastbilen. Sedan hoppade de in i lastutrymmet på jakt efter värdefullt gods – allt detta samtidigt som fordonen körde i 80 kilometer i timmen. Tredje gången den internationella stöldligan försökte sig på samma knep togs de på bar gärning. Nu åtalas de.

ANNONS
|

I somras utsattes lastbilar från Postnord för återkommande stölder. Likheterna mellan händelserna fick företagets säkerhetsavdelning att agera.

Efter en kartläggning av tidpunkter, vägsträckor och last kunde ett mönster urskiljas. Då installerades övervakningskameror inne i företagets lastbilar.

Med hjälp av dessa fångades på film hur ligan gick till väga – något som också Postnords säkerhetsteam följde i realtid.

– Plötsligt såg jag på filmen hur bakdörrarna på lastbilen öppnades och två män hoppade in i mycket hög fart från motorhuven på en personbil med släckta lysen som körde precis bakom. De rotade runt i lastutrymmet utan att hitta det de sökte, har Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på Postnord, berättat tidigare om en av händelserna.

ANNONS

De hade också telefonkontakt med lastbilschauffören.

– När de var på väg att lämna fordonet gav jag chauffören order om att bromsa in, fortsatte Alexis Larsson.

LÄS MER: Internationell tjuvliga lurades av Postnord

Polisen grep fyra

De hade också kontakt med polisen som följde fordonen i civilbilar. Polisen kunde sedan komma och gripa de två männen i lastbilen och de två som satt i personbilen.

Nu har den internationella stöldligan åtalats för försök till grov stöld i tre fall.

I stämningsansökan framgår det att de fyra männen vid de tre tillfällena kört ikapp Postnord-lastbilarna på E20. Två av männen ska då ha klättrat ut genom bilens taklucka och vidare fram på motorhuven. Därifrån ska de ha kapat låset till lastbilens bakre dörr för att sedan hoppa in i lastbilen. Väl inne i lastbilen stängdes dörrarna medan de letade genom lastutrymmet efter värdefullt gods. Allt detta samtidigt som man körde i 80 kilometer i timmen.

Åklagaren skriver att det rör som om grova brott så de präglats av "planering och förslagenhet" dessutom har det varit "särskilt farligt".

– Lek med tanken att lastbilschauffören bromsar in för ett rådjur samtidigt som de ska hoppa in i lastbilen. Det innebär ju oundvikligen en trafikolycka och fara för tredje man, säger åklagaren Johan Fröjelin till TT.

ANNONS

Postnord ska, enligt stämningsansökan, ha krävt ett skadestånd på drygt 94 000 kronor.

"Ångrar allt"

I förhör berättar Postnords Alexis Larsson att de utsatts för brott totalt sju gånger. Han berättar att man lyckats få med sig gods fyra av gångerna och misslyckats tre, inklusive den gång då polisen slog till. Totalt ska gods till ett värde av 2,5 miljoner kronor har stulits, men det är alltså bara försök till stöld som ligan nu åtalas för.

De åtalade männen har lika olika inställning till det som de nu åtalats för:

– Jag ångrar allt, säger en av dem och erkänner brott.

– Vi var ute efter att stjäla någonting som kunde ge oss pengar till att komma hem, för vi lyckades inte tjäna några pengar.

Polisen frågade honom om han inte var rädd – det var han, säger han.

En annan misstänkt säger i förhör:

– Jag erkänner att jag har varit delaktig i de här stöldförsöken från lastbilen. Vi har inte stulit något, vi har försökt och det var ett äventyr och det är allt, säger han i förhör och säger att de inspirerats av andra.

– Vi har ju bestämt oss att se om vi kan göra det vi har sett andra göra på internet.

ANNONS

Förstår misstankarna

Även den tredje mannen erkänner, men inte samtliga brott.

– Jag åkte fast i en lastbil och det betyder att jag var med i det här. Det erkänner jag men inte mer.

Den fjärde personen nekar:

– Ja, alltså jag anser det är ganska självklart att ni lägger det här stöldförsöket på mig eftersom jag befann mig en ganska sen timme på den här motorvägen på natten, säger han i förhör och fortsätter:

– Jag vill säga att jag inte har minsta samband med händelsen, med stölden eller några olagligheter.

GP har sökt åklagaren.

ANNONS