Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild  Bild: Stefan Bennhage
Arkivbild Bild: Stefan Bennhage

I höst börjar det nya normala inom NU-sjukvården

I och med covid-19 har NU-sjukvården stramats upp och effektiviserats på flera plan. Från och med den första oktober kommer NU-sjukvården arbeta utifrån "det nya normala".

Inom NU-sjukvården har covid-19 inneburit stora förändringar, allt ifrån att avdelningar tillfälligt stängts ned till att personal fått jobba med helt nya patientgrupper.

Sedan den 23 mars då NU-sjukvården gick in i ett så kallat förstärkningsläge har ledning, styrning, beslutsfattande och genomförande skett på helt andra sätt än tidigare. Sätt som, Anders Kullbratt biträdande sjukhusdirektör, vill ha med in i framtiden.

– Hela den här händelsen har tvingat fram och utmanat oss i vården till att tänka i nya banor och arbeta på nya sätt. Krisen som sådan har också lett till bra saker som vi behöver förvalta.

”Det nya normala”

Från den första oktober kommer NU-sjukvården börja jobba utifrån arbetssättet "det nya normala". Pandemin har bland annat tvingat fram utveckling på dessa områden.

• Större samarbete i och utanför förvaltningen för att få patienterna från NU-sjukvården, snabbt och tryggt, till primärvården och de 14 kommunerna.

• Bättre utnyttjande av hur lokalerna används. Exempelvis nyttjas dyra operationslokaler 58 procent av tiden vardagar dagtid. Lokalhyror utgör, efter personalkostnader, en stor del av NU-sjukvårdens kostnader.

• Från idé till verkställande av beslut ska ta max sex veckor.

• Regionservice (arbetar bland annat med måltider, transporter och förrådshantering) ska fortsätta att ta ett större ansvar så att sjukvårdspersonal kan fokusera på att arbeta med att ge vård.

• Då det inte gått att träffas fysiskt har digitala möten mellan personal och med patienter prioriterats. Former för att mötas digitalt har utvecklats och mötena har fungerat bra.

• Mer slutenvård kan flyttas till öppenvård vilket innebär att både lokaler och personal används mer effektivt och fler patienter nås.

Vill använda kraften i krisen

Kullbratt säger att NU-sjukvården kommer att fortsätta att ledas så som den gjorts under krisen.

– Vi kommer ha samma arbetsmetoder som vi haft, det är ett effektivt sätt att leda och styra.

De vill helt enkelt använda kraften i krisen till styrka för framtiden.

– Många har haft det jättejobbigt, men jag är övertygad om att när vi som sjukvårdssystem får perspektiv, kommer att vi gå starkare ur detta.

Coronaläget

NU-sjukvården:

• 8 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska universitetssjukhuset:

• 32 personer varav 6 på IVA

Sjukhusen i Väster:

• 6 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

• 7 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

• 4 personer varav 1 på IVA