Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ilska bland kappseglare mot snabba motorbåtar

Deltagare i motorbåtstävlingen Smögen Poker Run höll på att kollidera med kappseglare vid Härmanö. Något som skapat stor ilska bland kappseglarna.
– Det är inte okej att hålla ett evenemang som riskerar andra människors liv, säger seglaren Peter Gustafsson.

Under förra helgen hölls det årliga evenemanget Smögen Poker Run. Då möttes flera motorbåtar för att köra en bana, men utan tävlingsmomentet att komma först i mål. Trots detta ska flera av deltagarna ha kört i en mycket hög hastighet.

I år arrangerades Smögen Poker Run samma dag som den årliga kappseglingen Härmanö runt. I en trång farled utanför Härmanö ska racerbåtarna ha kört om kappseglarna i en hög hastighet.

– De kom i en extremt hög hastighet. De körde om både oss som deltog i kappseglingen och andra fritidsbåtar obehagligt nära, säger Peter Gustafsson, skeppare på segelfartyget Blur som deltog i kappseglingen.

Kunde ha skett en allvarlig olycka

Han förklarar att vanligtvis brukar Smögen Poker Run hållas en helg senare för att undvika kollision med kappseglingen, men i år ville arrangören lägga det en helg tidigare. En enligt honom en stor miss som hade kunnat sluta riktigt illa.

– Många av fritidsbåtarna som var ute tyckte det var riktigt obehagligt och fick ta ner sina barn i kojen när de körde om. Flera blev helt panikslagna och även vi som är sjövana tyckte det blev farligt. Någon kunde ha dött, säger han.

Bristande kommunikation

Peter Gustafsson tror att händelsen inträffande på grund av en bristande kommunikation mellan de olika arrangörerna. En annan orsak kan vara att majoriteten som deltar i Smögen Poker Run är ovana båtförare med lite erfarenhet av att köra i en hög fart.

– Arrangören måste jobba mer med att informera deltagarna om hastighet och säkerhet.

På platsen där händelsen skedde var det fri fart, men enligt honom är förarna fortfarande skyldiga att hålla en säker fart.

– Trots att det är fri fart så handlar det om att ha ett sjövett. Enligt sjöfartsreglerna ska man alltid hålla en hastighet som är anpassad efter omständigheterna, säger han.

Sotenäs kommun inte inblandade

Sotenäs kommun ser allvarligt på händelsen men menar att de inte har haft något med tävlingen Smögen Poker Run att göra.

- Vi har inte varit inblandade i tävlingen och kommunen har inte fått någon remiss från polisen gällande tillstånd till tävlingen och arrangören har inte haft en dialog med oss på kommunen, säger Eveline Savik, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sotenäs kommun.

Hon förklarar att arrangören tidigare år har ansökt om tillstånd för att få ha en anmälningsdisk på Smögen, men att kommunen alltid har sagt nej i sitt remissvar. Detta år har de inte fått någon remiss.

- De måste få tillstånd från polisen för att hålla i evenemanget och nu ska vi undersöka om de har fått tillstånd innan vi kan gå vidare. Men självfallet är det inte okej att ett evenemang sätter andra i fara, säger hon.

Peter Gustafsson ser allvarligt på händelsen och har försökt nå arrangören utan resultat för att säkerställa att händelsen inte upprepas.

– Folk kan inte köra på det sättet för att det är kul. Det är inte okej när ett evenemang riskerar andra människors liv, säger han.

Enligt Peter Novén, förundersökningsledare vid sjöpolisen i Göteborg, har den aktuella händelsen inte anmälts.

– Vi har fått höra om händelsen men vi har inte fått in någon anmälan. Men troligtvis kommer det att komma, säger han.

Bohusläningen har sökt arrangören Christian Öster utan framgång. Till sajten På Kryss uttalar han sig om händelsen.

– Jag har talat med förarna i tätbåtarna efteråt och de som kör har full kontroll och de kör på ett led i en farled med fri fart, säger Christian Öster till På Kryss.

Enligt Christian Öster kommer evenemanget att hållas nästa år igen.