Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inbrotten ökar stort - och minskar

I den värst drabbade kommunen i vårt område ökade inbrotten med 162 procent förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Men det finns kommuner där det minskar. Vilka tjuvarna är skiljer sig också åt.

– Bohuskommunerna har ju E6 där inbrottstjuvarna åker förbi av en händelse. Men i en kommun är det bofasta kriminella som står för inbrotten, säger Henric Rörberg, kommunpolis i Lysekil, Sotenäs och Munkedal.

LÄS MER: Så undviker du inbrott

Under den senaste tioårsperioden har bostadsinbrotten i Sverige ökat med 24 procent. Förra året ökade de med 3 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. 

I vårt område skiljer det sig åt mellan kommunerna. I Tanum, Lysekil och på Orust minskar antalet inbrott, medan de ökar i de andra.

Sotenäs är den kommun där inbrotten ökar mest. Där ökade de med 162 procent 2017 jämfört med 2016. Trots att kommunen ligger en bit från E6 där förbipasserande tjuvar tar tillfället i akt.

– Sotenäs är ju undantaget från Bohuskommunerna. Det är fem synnerligen aktiva kriminella som gör inbrott där. Man märker hur de går ner när de sitter inne och hur de går upp när de släpps ut igen, säger Henric Rörberg.

Klarar ni lättare upp brotten där då?
– Nej, vi måste kunna bevisa att vi tar dem för stöld och inte bara för häleri om vi griper dem med stöldgodset på sig. Utredningarna tar tid och när de bara är misstänkta och på fri fot hinner de göra fler brott, säger Henric Rörberg.

Vad kan ni göra åt det?
– Gripa dem oftare. Polisen behöver grannsamverkan och allmänhetens hjälp när de är på gång, så att vi ser hur vi ska styra våra resurser, säger Henric Rörberg.
Det är just grannsamverkan som är hans recept mot inbrott.

– Vi har ett uppstartsmöte i Sotenäs i februari där vi informerar hur man startar upp grannsamverkan i sitt område. Så att vi kan informera när de bör vara vaksamma och de kan höra av sig till oss när de ser en bil som är på fel plats, säger Henric Rörberg.

Uddevalla som är centralorten i vårt område är mest drabbat av inbrott. Där sker de flesta i villor och lägenheter. Annars är det inbrott i fritidshus som dominerar. Så även i Lysekil, där inbrotten i fritidshus har minskat med hälften jämfört med förra året. 

– Det ser lite annorlunda ut där. Det finns lite mer grannsamverkan där, säger Henric Rörberg. 

Lysekil ligger ju också en bit från E6. Vilka gör inbrott där?
– Där har vi inte en lika tydlig bild av vilka som gör inbrotten, säger Henric Rörberg.

Slutlig statistik för anmälda brott 2017 blir tillgänglig från den 27 mars.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du inbrott