Det är nästan 17 grader i havet utanför Göteborg. Men ju fler som flockas till klipporna och stränderna, desto större är risken för drunkningstillbud.
Det är nästan 17 grader i havet utanför Göteborg. Men ju fler som flockas till klipporna och stränderna, desto större är risken för drunkningstillbud. Bild: Robin Aron

Inför badsäsongen: Så räddar du någon som drunknar

Förra årets ovanligt varma väder resulterade i att ovanligt många drunknade. Här är råden och tipsen inför årets badsäsong – oavsett om du behöver rädda någon ur vattnet eller bara ska bestämma om 12-åringen får gå och bada själv med kompisarna.

ANNONS
|

Förra sommarens varma och soliga väder lockade många till badplatser runt om i landet, men resulterade också i att 92 personer drunknade under maj-augusti.

På hela året dog 17 i Västra Götaland och 135 människor i Sverige, det tredje högsta antalet under hela 2000-talet.

Nästan en tredjedel av dödsfallen kunde kopplas till bad.

– Visst påverkade vädret. Det är betydligt många fler som är vid vatten när det är fint väder, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef för Livräddningssällskapet i Göteborg.

Tina Heiker Hult
Tina Heiker Hult Bild: Svenska Livräddningssällskapet

Enligt henne är det varje år samma tre kategorier av människor som är i riskzonen för att drunkna.

– De små barnen som man badar tillsammans med. Ungdomarna, som hetsar varandra och kanske inte simmar utifrån sin egen förmåga, utan tror att de kan lika bra som kompisarna. Och de äldre och fram allt vuxna männen som överskattar sin förmåga.

ANNONS

I år har hittills 19 personer drunknat, varav 16 har varit män (14 vuxna och 2 barn) och 2 har varit kvinnor (2 vuxna).

– Det viktiga är att vi inte ska ha några barn som drunknar. Det ansvaret har vi på oss. Ungdomarna får vi prata med för att få dem att försöka tänka kring sin förmåga. Vi vuxna får ta hand om oss själva och tänka på vår egen säkerhet, säger Tina Heiker Hult.

Ta med en livboj

Det finns inget universellt svar på hur man ser att någon håller på att drunkna. I en panikslagen situation är det inte säkert att man kan ropa på hjälp.

– Och att lyfta händerna och vinka över huvudet ute på vatten där man inte bottnar är i princip omöjligt. Var uppmärksam på ett annorlunda beteende, någon som beter sig annorlunda, säger Tina Heiker Hult.

Och när man väl simmar till någon som verkar ha problem är det viktigt att inte simma dit tomhänt.

Tina Heiker Hult rekommenderar att ta med en livboj, som ofta finns vid badplatser, en gren eller något annat föremål som flyter. Föremålet ska man hålla mellan sig själv och personen man hjälper.

Annars är nämligen risken stor att personen drar både sig själv och hjälpen under ytan.

ANNONS

– Om någon kommer och hjälper dig vill du känna trygghet vilket gör att du håller runt deras huvud. Vi är bara små huvuden i vattnet.

"Man får vara lite jobbig som förälder"

Både små barn och ungdomar är i riskzonen för att drunkna. Så hur ska man tänka som förälder?

– Man ska verkligen bada tillsammans med de små barnen. Sitter man i en solstol ska man titta när de badar och låta boken eller telefonen ligga i väskan. Det är upp till de vuxna att förstå vad säkerhetsrisken är och hålla uppsikt, säger Tina Heiker Hult.

När ett lite äldre barn eller ungdom får gå och bada själv tycker hon varje förälder ska reflektera noga kring.

Man räknas som simkunnig om man kan simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Men med kompisarna kan grupptrycket att simma för långt, för fort bli stort.

– Alla föräldrar känner sina barn. Man får tänka kring hur man själv kände som barn och hamnade med kompisar, hur blir man då, tänker man fortfarande klokt? Man får vara lite jobbig som förälder, säger Tina Heiker Hult.

I allmänhet tipsar hon om att man alltid borde simma med andra. Då är det lättare att be om hjälp. Man ska aldrig simma rakt ut från land – den där inbjudande ön ligger ofta längre bort än du tror.

ANNONS

Hon tycker också att man ska göra ett simtest innan man går och badar. Då kan man träna på att flyta i vatten, ett bra sätt att hämta krafter och andan om man är trött. Man får också en uppfattning om hur långt man klarar att simma.

– Och har man bara simmat i bassäng ska man veta att det är annorlunda att simma utomhus.

Fakta: Så gör du om någon håller på att drunkna

Ropa på hjälp och ser till att larma 112 (1177 om man behöver sjukvårdsrådgivning).

Få upp personen ur vattnet. Om personen är vid medvetande, se till att ta med exempelvis en livboj (eller något som flyter) och håll den mellan er för att personen inte ska klamra sig fast vid dig.

Om personen inte andas ska du göra hjärt-lungräddning (HLR) medan du väntar på ambulansen. Här hittar du instruktioner om hur du utför HLR på en vuxen person och på ett barn.

Om ni är flera kan ni hjälpas åt eller turas om med HLR. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.

Läs gärna mer hos 1177 Vårdguiden om hur du bör agera vid en drunkning.

ANNONS