Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inger är snabbast av alla - på att skala räkor

Den första räkskalningstävlingen gick av stapeln år 1995 i Strömstad. I år lockar den fortfarande minst lika många intresserade och tävlingen blir hetsig och spännande.

Räkans dag innehöll från början ingen räkskalningstävling. Bengt Wedin, tidigare ordförande i Köpmannaföreningen var en av dem som startade tävlingsmomentet.

– Idén kommer från en liten by i Norge som heter Malndal, säger han.

 

Tillsammans med Bengt Johansson, ordförande i Svenska Räkakademien, åkte han till Malndal och de blev inspirerade. I staden tävlade man i räkskalning, de hade inte sett något liknande tidigare och bestämde sig för att ta hem idén till Strömstad.

I år tävlar tre olika klasser i räkskalningen; politiker, föreningsmedlemmar och SM-eliten. Tävlingen går ut på att på bäst tid skala 22 stycken räkor. Lämnas skal kvar på räkorna får man tillägg på tiden.

– I år är räkorna av bra kvalité, från Kosterfjorden, säger Bengt Johansson som håller i årets tävling.

 

Först ut är politikerna och de ställer upp med en deltagare från varje parti. Tävlingen går i två heat och de fyra bästa tiderna går till final. I finalen kammas segern hem av Bengt Fröjd från Socialdemokraterna.

– Det känns kul, min taktik var att hålla mig lugn och andas, det går dåligt om man är stressad, säger han och avslöjar att han inte har övat så mycket under den senaste tiden. Han menar att han övar mest på vintern.

– Det är för dyrt att äta räkor på sommaren, turistpriser.

 

SM i räkskalning är kvällens finalnummer. Det blir en hetsig tävling mellan deltagarna och mellan vinnaren och tvåan skiljer det slutligen bara två sekunder i tid. Segraren blir Inger Andreasson från Tjärnö, tvåa kommer Marie Oxenholt, tidigare regerande mästare.

– Det här är en sådan kul grej, det känns fantastiskt, säger Inger Andreasson som skalade 22 räkor på endast 1:41 minuter. Hon har tidigare tävlat men menar att det var länge sen nu. I år gjorde hon en comeback.

– Jag har varit med tre gånger tidigare och då vann jag också, säger hon och trycker pokalen mot bröstet med ett leende. Förutom pokalen så vinner hon även 3 500 kronor.