Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Johan Nilsson/TT

Inget nytt värmerekord i oktober till Bohuslän

Det rapporterades friskt i sociala medier om temperaturer över 20 grader från hela Bohuslän. Men var det helt sant? Kanske inte. För något nytt värmerekord har inte slagits. Men det var väldigt väldigt nära...

ANNONS
|

– Men att vara nära hjälper ju inte riktigt, konstaterar meteorologen Per Holmberg på vädertjänsten Foreca.

Han har stenkoll på sin statistik och vad väderstationerna runt om i Sverige och Bohuslän har mätt för temperaturer.

Och på flera håll har det jublats och värmesvettats om vartannat. Rekord i oktobervärme har slagits med råge på flera håll. I Göteborg krossades ett över 100 år gammalt värmerekord.

Och många hade nog både hoppats och faktiskt trott att rekorden i Bohuslän måste ha rykt all världens väg. Men icke.

Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.
Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca. Bild: Foreca

– Det var ju riktigt varmt och skönt i förra veckan även hos er. Men några rekord fick ni alltså inte, säger Per Holmberg.

ANNONS

På Nordkoster finns en väderstation. Där mätte man upp rekordvärmen i oktober 1973. Då var det hela 18.6 grader varmt.

Och det 45-åriga rekordet står sig än så länge. För den varmaste dagen så här långt in i oktober i år, mättes "bara" 18.5 grader upp.

– Det var ju väldigt väldigt nära. Det gick inte bättre vid den andra väderstationen heller. Den ligger på Orust, på Måseskär. För 120 år sedan sattes oktoberrekordet när det var 18.0 grader. I år blev det inte lika varm. Varmast var det i torsdags, då var det 17.3 grader.

Men är du soldyrkare behöver du inte deppa ihop fullständigt. Inte än i alla fall. Men kanske om en vecka, lite drygt.

– Det kommer mer varma sydliga vindar över västkusten som ger fin värme en bit in i den här veckan. När det ligger lågtryck över Atlanten och Ryssland samtidigt under flera dagar, då bildas de varma sydliga vindarna, förklarar Per Holmberg.

Och det är ju bara att tacka för. Men ryssvärmen byts lika snabbt över till den numera ökända bitande rysskylan. Redan i slutet av veckan närmar den sig.

Kallare luft sveper in över Bohuslän. På nätterna väntas det bara bli någon grad varmt.

ANNONS

– Än så länge har ni ju sommar i Bohuslän. Men nästa vecka kommer nog hösten även till Bohuslän. Höst räknas det som om det är lägre än tio grader i dygnstemperatur under fem dagar i rad. Men som sagt. Jag vet ju inte exakt hur kallt det kommer att bli, så vi får se hur det blir med hösten i Bohuslän.

ANNONS