Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen vårdades totalt 38 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården, varav fyra på intensivvårdsavdelning, enligt kommunikationschefen Niklas Claesson. Bild: Stefan Bennhage
Under måndagen vårdades totalt 38 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården, varav fyra på intensivvårdsavdelning, enligt kommunikationschefen Niklas Claesson. Bild: Stefan Bennhage

"Intensivvården är mindre belastad nu"

Antalet smittade av covid-19 som vårdas inom NU-vården ökade under måndagen, men läget bedöms ändå som stabilt.

Västra Götalandsregionens statistik över antalet inneliggande patienter med positiv covid-19 visar en ökning på fem smittade från söndag till måndag på regionens sjukhus. Två av dem uppges vårdas på intensivvårdsavdelningar. För NU-sjukvården ökade antalet inneliggande patienter med sex personer, från 32 till 38. Fyra av dem är i behov av intensivvård.

– Vi drar inga slutsatser av det utan bedömer läget som fortsatt ganska stabilt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

LÄS MER: SD-politikern fick corona: "Rörde mig inte ur sängen första veckan"

"Hög sjukfrånvaro"

Enligt Niklas Claesson har belastningen på intensivvården inom NU-sjukvården minskat något den senaste tiden och det i sin tur innebär att viss personal kan få en välbehövlig återhämtning, eller återgå till ordinarie arbetsuppgifter. Även om situationen fortfarande varierar för de anställda.

NU-sjukvården brottas dock alltjämt med en högre sjukfrånvaro än vanligt bland personalen.

– Det beror framför allt på att vi är supernoga med att alla som har förkylningssymptom uppmanas att stanna hemma tills de är helt och hållet symptomfria, säger kommunikationschefen.

LÄS MER: Därför kan välfärden klara sig ur den djupa krisen

Lägger pussel

Parallellt med den pågående coronapandemin och trycket på vården arbetar NU-ledningen nu med planeringen av sommarens bemanning och vårdkapacitet, som även i normala tider innebär neddragningar av resurser och antal vårdplatser.

– Pusslet är svårare att lägga i år. Därför hoppas vi att den långsamma minskning av antalet covid-19 patienter som vi ändå sett den senaste månaden fortsätter, uppger Niklas Claesson.

Den 8 juni kl 10.00 fanns det totalt 254 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 65 på intensivvårdsavdelning (IVA) på sjukhusen i Västra Götalands-…regionen.

NU-sjukvården:

38 personer varav 4 på IVA.

Sahlgrenska universitetssjukhuset:

121 personer varav 36 på IVA.

Sjukhusen i Väster:

13 personer varav 5 på IVA.

Skaraborgs sjukhus:

37 personer varav 11 på IVA.

Södra Älvsborgs sjukhus:

45 personer varav 9 på IVA.

Källa: Västra Götalandsregionen