Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

190126 Scandinavium interiört innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Djurgården 26 januari 2019 i Göteborg.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89 Bild: MICHAEL ERICHSEN
190126 Scandinavium interiört innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Djurgården 26 januari 2019 i Göteborg.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89 Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ishallar kan bli bårhus: "Vi måste ta höjd"

Ishallar kan komma att användas som tillfälliga bårhus. Just nu undersöker Västra Götalandsregionen kapaciteten på flera anläggningar för att ta höjd inför en eventuell krissituation.
– Vi måste ta höjd för det här innan vi står inför problemet, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare på VGR.

Dödssiffrorna i Europas värst coronadrabbade länderna Italien och Spanien har stigit snabbt de senaste dagarna. I Italien har nästan 7 000 personer avlidit som en följd av sjukdomen och i Spanien har antalet avlidna stigit kraftigt och nu nått nästan 3 000 personer.

I Sverige hade på onsdagen 40 personer avlidit i sviterna av covid-19. Men sjukvården tar just nu höjd för att både antalet patienter som behöver intensivvård och antalet avlidna kan komma att öka radikalt framöver.

En del i det är att se över kapaciteten bårhusen i regionen har – och om ett liknande scenario som utspelar sig i södra Europa också når Sverige kunna utöka kapaciteten.

Därför har Västra Götalandsregionen nu börjat kontakta och undersöka möjligheterna till att använda ishallar som tillfälliga bårhus. I Madrid har ishallen Palacio de Hielo sedan en tid tillbaka gjorts om till ett temporärt bårhus för att kunna hantera den stora mängden människor som avlidit av covid-19, det rapporterar CNN.

Inte aktuellt än

– Vi måste ta höjd för det här innan vi står inför problemet. Det är det vi håller på med. Vi har, tack vare våra politikers beslut, fått lite tid att förbereda oss. Det kan innebära allt från att vi tillverkar visir av overheadplats till att vi förhör oss om kapaciteten från på kylanläggningar som finns i samhället. Vi pratar med ishallar eftersom de är stora områden där man kan kontrollera temperaturen på ett bra sätt. Det finns väldigt få platser i samhället där vi har den möjligheten, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare vid VGR.

Vilka platser utöver ishallar tittar ni på?

– Jag kan inte ge dig något bra svar. Du kan gissa det lika väl som jag. Men jag vill betona att inget av det här är aktuellt ännu. Tyvärr är det så att vi måste tänka väldigt långt fram så att vi om vi hamnar i en situation är redo. Vi har goda resurser innan vi behöver ta till ishallar och annat.