Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

It-haveri hos polisen – pass kunde inte lämnas ut

Polis över hela landet hade under måndagen problem med sitt it-system vilket gjorde att pass inte kunde lämnas ut. Orsaken var en systemuppdatering som skett under morgonen.
– Allt fungerar som det ska, säger Malin Näfver vid polisens mediecenter.

På måndagsmorgonen uppdaterades ett datorsystem som polisen använder. Detta tros vara orsaken till att polisen i hela Sverige upplevde störningar med it-systemet.

Särskilt drabbad var passutlämningen och då i huvudsak flygpassagerare som skulle resa till och från tredje land.

– Vad jag förstått har flygpassagerare bekymmer och det är olyckligt förstås. Då det är passutlämningen som påverkas, vad jag förstått det som, säger Ulla Brehm.

I övrigt fungerade systemet i huvudsak, berättade hon.

– Den ordinarie polisverksamheten påverkas inte, man behöver inte vara orolig. Men vi ska se om vi inte kan lösa detta. Vi har säkert välutbildade it-människor som arbetar med problemet nu.

Inget problem i Uddevalla

På passutlämningen i Uddevalla hade man inte haft några problem med utlämningen av pass, berättade receptionisten på plats. Däremot hade internet krånglat. Vid passutlämningen i Trollhättan hade man däremot problem under hela måndagsmorgonen. Fram till klockan tio kunde inga pass lämnas ut.

– Vi arbetar med alla resurser vi kan för att åtgärda problemen, skriver polisen på sin hemsida.

Drabbar flygplatserna

Problemen hade under förmiddagen drabbat passkontrollerna både in och ut ur landet vilket gjorde att polisen inte kunde utfärda provisoriska pass.

– Felet drabbar främst flygresenärer som ska flyga utanför Schengen, säger Lovisa Ernestam på Swedavias pressjour till TT.

Tillfälliga manuella passkontroller infördes därför på flygplatserna.

Under eftermiddagen meddelade polisen att it-problemet var löst.

– Allt fungerar som det ska, säger Malin Näfver vid polisens mediecenter till TT.

Förutom passutlämning ska även polisen publiceringar av händelsenotiser på polisen.se ha påverkats av systemuppdateringen.