Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett projekt med elektrifierad väg finns på E16 utanför Sandviken. En lösning som Jacobsson ser som inspiration. Bild: Pontus Lundahl/TT

Jacobsson (KD) vill elektrifiera vägarna för tunga transporter

Elektrifiera de tunga transporterna. Det föreslår den kristdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Jacobsson från Uddevalla. Han vill nu att regeringen utreder hur svenska vägar ska elektrifieras.

Tekniken är redo och det är också näringslivet, det säger riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) från Uddevalla. Därför är det dags att utreda elektriska vägar för tung trafik, som hänvisar till behovet att sänka koldioxidutsläppen.

– Vi kommer inte åt problemet genom att jaga privatbilisterna genom höga skatter på bränsle. De tunga transporterna står för väldigt mycket av de koldioxidutsläpp som släpps ut och skulle vi elektrifiera, till exempel, våra Europavägar får vi en massa effekter som uppstår, säger Jacobsson.

"Har inte tagit ställning till tekniken"

Det finns elvägsprojekt på E16 mellan Sandviken och Storvik. Den lösningen innebär elledningar som hänger över vägen, inte helt olika de som används för spårvagnar i centrala Göteborg. En annan lösning, med elektriska skenor inbyggda i vägen, har testats i Rosersberg norr om Stockholm.

– Vi i KD har inte tagit ställning till vilken teknik som ska användas. Vi har tagit ställning till att vi har kommit så långt att vi skulle behöva göra en mer seriös utredning, säger Magnus Jacobsson.

En fördel med den luftburna tekniken, menar Jacobsson, är att liknande teknik utvecklas i Tyskland och kan införas på Autobahn.

– Om Tyskland väljer att elektrifiera Autobahn behöver våra lastbilar ha en snarlik teknik. Då kan våra lastbilar köra av färjan och köra vidare på motorvägen.

"Sverige är världsledande i utvecklingen"

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) håller med Magnus Jacobsson om att det är viktigt att ställa om transportsektorn och att elvägar är en viktig del.

I en skriftlig kommentar till Bohusläningen säger han att regeringen gett Trafikverket i uppdrag att ta fram en plan för uppförande och utbyggnad av elvägar.

– Samtidigt pågår arbetet med den första permanenta pilotsträckan – en satsning som rönt stort intresse internationellt. Sverige är världsledande i utvecklingen av elvägar, säger Tomas Eneroth.