Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jeanette räddade "Sötnosen" vid vägen

Jeanette Ryding var på väg hem till sin gård utanför Kungsbacka när hon såg något litet och svart skutta runt i gräset vid vägen. Det visade sig vara en kanin. – Jag hoppas verkligen att den kan återförenas med sin familj, säger hon.

Först trodde hon att det var en liten hund som lekte i gräset. När hon kom närmare såg hon att det var en svart kanin.

– Först tänkte jag att jag aldrig kommer få fatt i den. Men den stod där och tvättade sig, helt stilla. Jag böjde mig bara och plockade upp den, säger Jeanette Ryding. 

Nästa utmaningen blev att få hem den.

– Jag hade bilen full med mat, barn och en hund. Och nu även en kanin. Man jag stoppade den innanför jackan och rullade långsamt hemåt, berättar hon. 

Van vid människor

Kaninen var lugn och betedde sig som att den var van vid människor. Den verkade inte heller speciellt sliten eller hungrig, enligt Jeanette. 

– Den var ganska pigg och glad, säger hon. 

Jeanette har jobbat med djur i över 30 år och kände sig trygg med hur hon skulle ta hand om den lilla kaninen. 

– Det enda jag var orolig för var att den inte skulle tåla att vara inomhus. Om man har kaniner ute vintertid så kan det vara farligt för dem att övernatta inomhus, de har en päls och klarar kylan. Men då löste vi det genom att vi hade den i badrummet, men vi stängde av värmen. Det gick jättebra, säger hon. 

Döpte den till Sötnosen

Den som fick huvudansvaret för kaninen var Jeanettes 8-årige son Noah.

– Han tyckte den var jättesöt så han döpte den till Sötnosen. Han har fått ta hand om honom sen igår. Den har fått äta hö, men också lite äpplen, morötter och knäckebröd. Den åt av allt, säger Jeanette. 

Nu vill de hitta kaninens riktiga ägare och har lagt ut en bild på "Sötnosen" i sociala medier. En familj har hört av sig och ska titta på kaninen på kvällen. 

– Det lät först lite långsökt eftersom de bor i Åsa. Det är flera mil dit. Men när vi gick igenom kännetecknen tillsammans stämde allt. 

Blir inte Noah ledsen nu när han får skiljas från "Sötnosen"?

– Nej då. Han tycker också att det är bra att kaninen kommer hem till sin familj.