Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jiyan Behrozy, 30, ska börja skriva krönikor på Bohusläningen. Den första kommer på måndag. Bild: Edvin Bergström
Jiyan Behrozy, 30, ska börja skriva krönikor på Bohusläningen. Den första kommer på måndag. Bild: Edvin Bergström

Jiyan Behrozy är Bohusläningens nya krönikör

– Jag känner mig väldigt jämlik med andra människor, men jag vill ge en röst åt andra som inte känner likadant. Det säger Jiyan Behrozy som är Bohusläningens nya krönikör.

– Det ska bli spännande att se hur bohusläningarna tar emot mig och vilken respons jag får på mina texter, säger journalisten Jiyan Behrozy som tidigare varit krönikör på Värmlands Folkblad och arbetat på P4 Värmland.

Nu tar hon ett steg utanför Värmland för att lära känna människorna och landskapet här.

Hon har vuxit upp i Karlstad, säger att hon ogillar daltande av viktiga frågor, ormar och härskartekniker. När vi pratar om hennes ursprung betonar hon att hon är kurd från Iran, men att hon föddes i ett flyktingläger i Irak.

Det finns många epitet för henne att sätta på visitkortet. Vad är din identitet?

– Oj, jag har jättemånga, säger Jiyan spontant medan hon söker orden.

– Jag är dotter, syster och framför allt kvinna. Människa.

Spelar din identitet någon roll för det du skriver?

– Självklart gör det det. Jag är uppväxt i ett område där alla var som en enda stor familj. Man försvarade och blev försvarad från hemska saker utifrån. Det har gjort att barns rättigheter och att skapa opinion för vad ungdomar behöver är viktigt för mig, säger Jiyan Behrozy som med hänsyn till ny plats och nya läsare vill var mer försiktig i sina uttalanden.

Lika försiktig och eftertänksam i sina krönikor som hon är i denna intervju kommer hon inte att vara, lovar hon. Samtidigt som hon inte heller kommer att elda på motsättningar.

"Jag har läsare från helt skilda bakgrunder, politiska och kulturella", säger Jiyan Behrozy. Bild: Edvin Bergström
"Jag har läsare från helt skilda bakgrunder, politiska och kulturella", säger Jiyan Behrozy. Bild: Edvin Bergström

– Jag brukar vara balanserad i mitt skrivande, jag upprör inte allt för mycket även om jag tar upp känsliga ämnen ibland. Det brukar alltid finnas något för alla i mina texter. Jag tycker det är väldigt viktigt att nå fram med sitt budskap på ett förståeligt sätt, säger hon och kommer in på ett resonemang om att hon genom att ta ett steg tillbaka vill överbrygga motsättningar mellan grupper som befinner sig i bubblor isolerade från varandra.

– Jag har läsare från helt skilda bakgrunder, politiska och kulturella, säger Jiyan Behrozy och tar en mycket delad intervju i Proletären som exempel på att hon är intressant för människor med motsatta politiska åsikter.

Ser du att det finns en risk att personer med invandrarbakgrund blir alibi?

– För mig är det viktigt både för min och andra skull, att de som ser ut som mig inte får arbete på grund av hur vi ser ut eller att vi kommer från ett annat land. Kompetens är desto viktigare. Både för arbetsplatsen och individen. Det är inte brist på kompetens hos människor som ser ut som jag. Därför ska man till att börja med utgå från vilken kompetens personen har.

– Jag skulle inte själv vilja vara här om jag inte visste att jag tillförde något, betonar Jiyan Behrozy.

Utan att värdera Bohusläningen och andra redaktioners bevakning av frågor som främst berör personer med invandrarbakgrund, så finns väl en risk i att mediers bristande intresse, nätverk och förmåga uppvägs av att redaktionen pekar på att "vi har minsann en krönikör från Iran, vad duktiga vi är"?

LÄS MER: I sin omedvetenhet tog han med mig hem

– Exakt. Det är viktigt att ha en mångfald, men den ska fortfarande utgå från personens kompetens. Man ska inte heller förvänta sig att alla med mitt utseende vill prata om andra perspektiv än det svenska. Jag har kanske samma perspektiv som alla andra på redaktionen.

– Det är klart att man kan tillföra kunskap, men det ska komma från att jag vill göra det också. Jag bör betraktas som vilken svensk som helst, säger Jiyan Behrozy.

Fakta: Jiyan Behrozy

Ålder:

30

Bor:

Uddevalla / Karlstad

Familj:

Stor

Fritidsintressen:

läser och skriver poesi, matlagning.

Drömmer om:

hoppas publicera en novellsamling.