Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan skallades på fest och dog – nu faller domen

En diskussion på 30-årsfesten på Tjörn gick över styr. När Johan Wald Lindskog skallades av en bekant ramlade han och slog sig så illa att han dog några timmar senare. Den 26-årige mannen som skallade honom döms nu för vållande till annans död och misshandel. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Vad som började som en uppsluppen och glad 30-årsfest slutade i tragedi. Johan Wald Lindskog, 25 år, skallades och slog sig så illa i asfalten att han kördes till sjukhus.

Hans skador var så svåra att han några timmar senare avled på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Mannen som skallade honom, en 26-årig bekant till Johan, åtalades i april för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Rättegången hölls i början av maj och på onsdagen kom domen.

">
Johan Wald Lindskog blev 25 år. Bild: Privat
Johan Wald Lindskog blev 25 år. Bild: Privat

På onsdagen föll domen: 26-åringen döms för vållande till annans död och misshandel av normalgraden.

Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Den dömde ska dessutom betala skadestånd till till flera av Johans familjemedlemmar med en sammanlagd summa på 91 900 kronor.

"De hade en dispyt"

Enligt domen handlade allt om en diskussion som gick överstyr.

– De var inte ovänner, men de hade en dispyt i ett ämne, meningsskiljaktigheter som gjorde att sinnet rann över på 26-åringen, har chefsåklagare Daniel Edsbagge tidigare sagt.

Enligt chefsåklagaren visade mannen särskild hänsynslöshet och råhet och han ska ha tagit en allvarlig risk då han berusad gick till attack.

– Det fanns inget planerat uppsåt men gärningen visar hur illa det kan gå med våld riktat mot någons huvud, ett agerande jag ser väldigt allvarligt på, har Daniel Edsbagge sagt.

LÄS MER: Diskussionen gick snett – bekant åtalas för att ha skallat 25-åring till döds

"Lutar åt ett erkännande"

26-åringen har erkänt både misshandeln och vållandet till Johans död, enligt domen.

– Det har varit hans inställning, men även i det fallet lutar det åt ett erkännande. Han har efteråt insett effekten av skallningen och vad ett handlöst fall mot marken kan innebära, har 26-åringens advokat Per-Åke Kvarnström tidigare sagt.