Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Magnusson (M). BILD: Kent Eng

Johnny Magnusson anklagas för jäv

Ett nytt avtal med SOS Alarm godkändes av regionsstyrelsen utan upphandling. Samtidigt som regionsstyrelsens högsta politiker, Johnny Magnusson (M), satt i styrelsen för SOS Alarm. Nu anklagas han för jäv, enligt programmet Kaliber i Sveriges radio.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland har under flera år varit missnöjda med hur SOS Alarm har skött utalarmeringen av ambulans. Våren 2015 fattades därför beslutet att hälso- och sjukvårdsstyrelsen själva skulle ta över den uppgiften.

Bara ett halvår senare tar dock regionsstyrelsen över frågan från hälso- och sjukvårdsstyrelsen och då beslutas att SOS Alarm ska få behålla verksamheten. Enligt granskningen som Kaliber i P1 har gjort får SOS Alarm då också sänkta krav – och högre ersättning.

 

Dubbla stolar

Samtidigt som regionsstyrelsen fattade det beslutet satt deras ordförande, moderaten Johnny Magnusson, på dubbla stolar. Han var nämligen och med i styrelsen för SOS Alarm och har tidigare varit ordförande i den styrelsen.

 I det här sammanhanget borde inte Johnny Magnusson deltagit i beslutet, och detta menar jag står i strid med tanken i kommuallagen om opartiska beslut, säger Jan Turvall, statsvetare och lektor vid Göteborgs universitet, till Sveriges radio.

 

Ingen upphandling

Beslutet ska också ha fattats direkt utan upphandling. I det nya avtalet ökas ersättningen till SOS Alarm med cirka 12 miljoner per år och den totala summan för avtalet blir 44 miljoner kronor.

Vilhelm Rundquist är revisonsdirektör i Västra Götalandsregionen. Också han kritiserar beslutet och menar att en upphandling borde ha gjorts innan avtalet träffades.

Vi menar på att det var fel styrelse som fattade beslutet och med en person som var jävig som satt som ordförande och faktiskt undertecknade protokollet, säger han.

 

Magnusson vill inte kommentera

Efter att revisonen hade ingripit gick beslutet tillbaka till hälso- och sjukvårdsstyrelsen. De valde då att godkänna avtalet med SOS Alarm. Johnny Magnusson har avböjt att kommentera ärendet i detalj.

– Inga formella fel har begåtts, säger Johnny Magnusson (M) i sin korthet till P4 Göteborg.

I ett pressmeddelande kommenterar istället Moderaternas kommunikationsansvarige Torbjörn Colling anklagelserna mot Johnny Magnusson. Colling skriver att regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) förklarade sig jävig när ärendet kommit upp för behandling i regionstyrelsen.

Vid de senare tillfällen Johnny Magnusson (M) deltagit i processen så menar Colling att det enbart varit formalia. Detta eftersom inriktningsbeslutet uppges ha tagits tidigare utan Magnussons medverkan och att avtalet ska ha färdigförhandlats utan hans delaktighet.