Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jokarjo AB varslar 500 anställda

Bert Karlssons bolag Jokarjo, som driver boenden för asylsökande, har varslat 90 procent av sina anställda. Enligt Expressen berörs 500 personer. Jokarjo driver tre boenden i Bohuslän.

Bert Karlsson kommer lägga ner 40 av sina 44 boenden, enligt Expressen. Anledningen ska vara den nya politiken gällande asylboenden.

"Just nu är det färre som behöver ett boende än antalet som myndigheten har tillgängligt. Därför avvecklas det antal myndigheten har för många av", skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Många boendeplatser drivs av privata leverantörer som upphandlats i en särskild ordning, därför måste Migrationsverket också avveckla i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först. Enligt Bert Karlsson är det 500 anställda som berörs.

– Det handlar om ungefär 500 anställda. 40 av bolagets 44 boenden kommer att läggas ner. Det är inget jag vill, men en nödvändig konsekvens av den nya politiken där staten lämpar över ansvaret på kommunerna, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Den nya asylpolitiken kommer att få katastrofala följder för landet.

Endast fyra av bolagets boende kommer att fortsätta sin verksamhet, rapporterar Expressen.

– Vi har redan fått avtal uppsagda och de löper ut ett efter ett inom kort. Det sista tror jag går ut i september nästa år, säger Bert till tidningen.

Migrationsverket har som ambition att omflyttningen ska ske med respekt för de personer som berörs. Bland annat vill Migrationsverket låta barn i Götene kommun gå färdigt höstterminen innan de flyttas till en ny ort.

– Men vi kan inte lova något, säger Anders Ekström som chef på migrationsverket i Skaraborg, till NLT.

Han har precis påbörjat arbetet med att kartlägga individuella behov hos dem som ska flytta. Liksom Bert Karlsson är han orolig för utvecklingen.

– Vårt område drabbas hårt och det kommer bli tufft att hitta nya platser, säger Anders Ekström.

Bert Karlssons bolag Jorkajo AB äger och driver tre stycken asylboenden i Bohuslän, Hällestrand, Svenshögen och Ellös. Totalt är 25 anställda på dessa boenden. Veronica Hakemo är platschef på Ellös asylboende på Orust har inte fått någon information om varsel.

– Jag sitter själv och läser nyheten just nu och min första tanke är att vi borde ha fått ett meddelande om detta om vi skulle vara drabbade. Vi får väl veta mer på måndag, säger hon.