Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Kåre och Lars valde Storholmen och en kanaldag

Det är tio minuter kvar till avgång för M/S Storholmen. Snart påbörjar den sin färd från Håverud till Bengtsfors genom slussystemet. – På det här sättet får vi se mycket av naturen som aldrig blir sett annars, säger passageraren Kåre Karlsson.

Längst fram i fören sitter Kåre Karlsson från Lyrestad och Lars Svedjenäs, Göteborg. Västgötska Lyrestad ligger bredvid den andra stora kanalen i landet, Göta kanal.

– Vi har aldrig träffat varandra förut men här har vi de bästa platserna, säger Lars Svedjenäs.

Männen ska slussa till Bengtsfors, åka rälsbuss samt besöka Fengersfors och konstnärsgruppen Not Quite under ett par dagar.

– När pengarna är slut åker vi hem, säger de.

Annika och Sture Holmedahl är ägare till sekelskiftesbåten Storholmen och under högsäsong kör de en tur per dag, sex dagar i veckan mellan Håverud och Bengtsfors. Den här fina sommardagen är det fullsatt på den 121 år gamla passagerarbåten.

– Ena dagen åker vi från Håverud till Bengtsfors och nästa dag åt motsatt håll. Det har varit en bra säsong så här långt, även om det var lite tunt i våras då det var kyligt, säger Annika Holmedahl.

Till lunch serveras närproducerad varmrökt lax och under däck förbereds maten för passagerarna.

Direkt efter avfärd ska den första slussen passeras, det är sluss nummer fyra och den första av fyra slussar i Håverud, som tar båten till en allt högre nivå innan fortsatt färd.

När tidningen besöker Håverud jobbar August Kihlberg som slussvakt och Lina Söderberg och Gustav Möller som biträdande slussvakter. De öppnar och stänger slussarna och ser till att allt fungerar.

– Det är tredje året jag jobbar här men första året som slussvakt, tidigare år var jag biträdande, säger August Kihlberg.

Han tycker om sitt sommarjobb och att jobba utomhus.

– Det är trevligt att få ta ansvar för allt som händer här i Håverud och samtidigt intressant och karaktärsbyggande.

För Lina Söderberg är det första sommaren.

– Det här är nytt för mig och jättespännande, ofta är det stor publik vid slussandet och det är roligt.