Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan sommaren 2019 gäller en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter Bild: Maja Suslin
Sedan sommaren 2019 gäller en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter Bild: Maja Suslin

Körkort för vattenskoter kan krävas från juli

Redan i sommar kan det blir obligatoriskt med utbildning och körkort för att få köra vattenskoter.

"Jag vill se ordning och reda på sjön. Därför föreslår regeringen att krav på obligatoriskt förarbevis införs redan till nästa sommar. Nu är det slutlekt", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Tidigare i höst föreslog Transportstyrelsen förarbevis för vattenskoter från 2022, men enligt förslaget som remitteras i dag ska det gälla redan från den 15 juli 2021.

Frans Dahlén, gruppchef vid sjöpolisen region väst, är positiv till förslaget men önskar att fler fordon skulle omfattas.

– Vår uppfattning är att det finns en brist på erfarenhet och kompetens som man behöver bemöta, och vi tror att någon form av kompetenskrav minskar risken för skador på sjön. I det här fallet har man valt att titta enbart på vattenskotrar men vi hade velat se att fler båtar krävde någon form av förarbevis.

Han säger vidare:

– Vi ser att det finns människor som är ovana vid vilka regler som gäller på sjön, bland annat väjningsregler och hur man bör anpassa sin hastighet till exempelvis badande och förbipasserande.

Nya regler för utbildare ska enligt förslaget gälla från den 15 maj.

Antalet olyckor med vattenskotrar har ökat de senaste åren. Enligt förslaget ska föraren ha med sitt bevis när vattenskoter körs och körkortet ska kunna återkallas om föraren inte följer reglerna.

Sedan sommaren 2019 gäller en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.