Öppnar för svenskor. Barnmorskan Emma Raagaard visar upp ett av förlossningsrummen på Kalnes.
Öppnar för svenskor. Barnmorskan Emma Raagaard visar upp ett av förlossningsrummen på Kalnes.

Kalnes tar åter emot svenska föderskor

Sjukhuset Kalnes tar åter emot svenska kvinnor på förlossningsavdelningen. Det meddelade sjukhusets informationschef Björn Ragnar Hödal i måndags, och beskedet gäller från och med den här veckan.

ANNONS
|

Kalnes har hållit stängt för svenska förlossningar sedan september i fjol. Anledningen var att det föddes för många norska barn i Östfold, och de norska förlossningarna har haft företräde.

Sedan i januari har sjukhuset tagit emot svenska kvinnor för ultraljudsundersökningar, och från och med den här veckan är alltså svenskar även välkomna för förlossningar.

Från 1 januari 2016 till 30 september 2016 födde runt 70 svenska kvinnor sina barn på det norska sjukhuset, som är det närmaste sjukhuset från norra Bohuslän sett. Sedan i september har kvinnorna i norra Bohuslän i stället varit hänvisade till Näl, som ligger en dryg timme längre bort med bil.

ANNONS

Och det har varit tämligen fullt även på Näl under den aktuella perioden. Nu-sjukvårdens förlossningsavdelningen på Näl slog rekord under 2016, med 3652 födda barn under året.

ANNONS