Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Edith Camilla Svensson

Kapten drack vin och tog tabletter – poliser väntade i land

Berusad av både vin och tabletter körde kaptenen vägfärjan mellan två bohuslänska semesteridyller. Passagerare larmade polisen – då somnade kaptenen ute till havs och poliser fick be resenärerna om hjälp. Nu åtalas kaptenen för grovt rattfylleri.

En sensommarkväll fick polisen larm om att en kapten på vägfärjan till ett av Bohusläns populära turistmål misstänks vara berusad. En passagerare hade då larmat och bland annat frågat kaptenen om han var full, men då hade kaptenen nekat.

– Jag bad kaptenen andas på mig men han vägrade. Till slut kunde han inte hålla luften inne och jag kände att hans andedräkt luktade starkt av alkohol, säger vittnet i ett förhör.

Poliser larmas till platsen och ser färjan på andra sidan vattnet. I sin avrapportering skriver en av polismännen att det tar "märkbart lång tid" för kaptenen att lägga till.

Och ännu längre tid tar det för vägfärjan att ta sig tillbaka till färjeläget där polisen väntar. Nära 50 meter från land stannar färjan helt plötsligt och står helt still under en dryg kvart.

Då väljer polisen att kontakta passagerare ombord på vägfärjan för att be om hjälp och säga till kaptenen att köra till kaj och lägga till.

Tog sina gamla tabletter

Väl vid kaj går polispatrullen ombord och kaptenen får blåsa i en alkoholmätare som ger utslag.

Kaptenen lyckas få tag i en avbytare och sätter sig i polisbilen för att lämna fler prover. På väg till polishuset i Uddevalla somnar kaptenen ganska omgående i baksätet, bredvid en av polismännen.

"Han sover majoriteten av resan", skriver en av poliserna i sin rapport.

I polisförhör erkänner kaptenen att han druckit några glas vin precis innan arbetspasset började, och berättar att han även använt narkotikaklassade läkemedel mot värk som han fått utskrivet några år tidigare.

När kaptenen blåste positivt för alkohol hade han 0.21 promille alkohol. Och det är kombinationen av alkohol och tagit tabletter som fått honom att somna som specialistkammaråklagaren James von Reis väljer att åtala kaptenen för grovt sjöfylleri.

"Efter intaget av alkoholen och narkotikan har han varit så påverkad att han inte på ett betryggande sätt kunnat fullgöra vad som krävs av honom ombord", berättar åklagaren.