Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kides söner vittnade i Akilov-rättegången

Marie Kide från Trollhättan var en av de som dödades vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. På torsdagen mötte hennes söner Rakhmat Akilov i rättegångssalen för att vittna, skriver Aftonbladet.

De fick berätta om dagen, den 7 april 2017, då de fick beskedet om händelsen.

I början tänkte de inte att mamman skulle vara drabbad, men när de inte fick tag i henne på telefonen under kvällen började de bli oroliga.

En av sönerna säger att han började ringa runt till sjukhus och fick då besked att på Karolinska låg åtminstone två som var skadade och oidentifierade.

Marie Kide, som var i Stockholm med en väninna Lena Wahlberg, för att besöka Trädgårdsmässan, kämpade för sitt liv på sjukhus i tre veckor, innan hon avled på morgonen den 28 april.

Sönerna berättade om hur livet först var under de tre veckorna, hur tungt det var att gå till jobbet och att sedan bryta ihop.

Sönerna beskrev även i salen hur det som hänt påverkat deras liv och mående, och hur mamman varje dag finns med i tankarna.

En av sönerna förklarade om hur det inte känns som att han kan få ett avslut.

– Det kan bero dels på att man hör om det hela tiden i till exempel medier och sedan kan jag inte titta på en lastbil utan att associera till det som hände med morsan. Man kommer aldrig riktigt ifrån det i huvudet, säger han.

De menar att de alltid kommer behöva möta känslorna, det kan inte rättegången ändra på.

Men de berättade också om hur mycket mamman betytt för dem.

– Jag jobbar som lärare precis som min mamma och jag såg henne som en förebild. Hon har varit ett stort stöd när det varit tunga jobbdagar. Hon var inspirerande, säger en av sönerna.