Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Bild: Pontus Lundahl/ TT
Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Bild: Pontus Lundahl/ TT

Klart: Kommunerna ska stå för blöjkostnader

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte tillhandahöll blöjor. Kommunen krävde bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor. Tidigare i år dömdes förskolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner. Varken Uddevalla, Tanum, Orust, Lysekil eller Orust betalar idag blöjor för förskolebarnen.

– Det är svårt att veta vilken kostnad det här kommer innebära. Däremot har jag avsatt medel för det här eventuella beslutet, så vi är förbereda i budgeten 2020, säger Ulf Blomquist, chef på utbildningsförvaltningen i Sotenäs.

Frågan om vem som ska stå för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är föräldrarna som ska betala.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom fram till en prislapp på 3,5–10 miljoner kronor.

I en kommentar skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att domstolens beslut innebär ökade kostnader för redan ansträngda kommuner. SKR ska analysera beslutet och sedan avgöra hur förbundet ska agera.