Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utkastad. Bo Carlsson (C) har avsatts från sin post i Närf.

Kommunalråd avsatt från Närfs direktion

Kommunalrådet Bo Carlsson (C) åker ut ur Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Närf) efter ett beslut av Vänersborgs kommunfullmäktige.

På onsdagens sammanträde föreslog Gunnar Lidell (M) att Bo Carlsson, fram tills nu ordförande i Närf, skulle entledigas från uppdraget som ledamot i förbundet. Bakgrunden är att han i juni förra året inte beviljades ansvarsfrihet för 2015. 
– Jag kan medge att det var en turbulent situation som rådde i Närf på den tiden. Nu ser situationen helt annorlunda ut, sa kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S). 
I anteckningarna från ett av Närfs ägarsamråd, som Marie Dalin läste högt ur, står det att kommunstyrelsernas ordförande i medlemskommunerna har fullt förtroende för den politiska ledningen i Närf. Man konstaterar också att det en tid varit en politisk diskussion i Vänersborg kring ledamöterna i förbundet. Det går också att läsa "denna typ av politiska diskussioner ska i möjligaste mån undvikas". 

Gunnar Lidell hade väntat sig att Bo Carlsson skulle gå frivilligt.
– Ska det vara någon som helst mening med att man kan dra in ansvarsfriheten så bör det rimligen få konsekvenser för de som utsätts för detta. Angående ägarsamrådets anteckningar säger han att Marie Dahlin förstås har rätt att ha åsikter i frågan. 
– Men de övriga tre är farligt nära att blanda sig i vår kommunfullmäktigeförsamlings beslut. 
Marika Isetorp (MP) konstaterade att hon har förtroende för Bo Carlsson. 
– Jag tycker att det är jättesorgligt att man nu försöker att hänga honom och uppfattar det mer som att det är personliga vendettor. 
Stefan Kärvling (V) protesterade. 
– Jag vill bestämt ta avstånd från att det är någon personlig vendetta, detta är en naturlig följd av fullmäktiges beslut att inte bevilja ansvarsfrihet. 
26 ledamöter från M, KD, L, V och SD röstade för att entlediga Bo Carlsson. De 22 politikerna från S, C och MP plus en från V ville att han skulle få behålla sin post. VFP avstod från att vara med i voteringen.

Bo Carlsson själv tycker att hans motståndares argument är tunna. 
– Tre andra kommuner har lämnat grönt ljus. Sedan är det en gruppering i Vänersborg som inte tycker att det duger, det känns väldigt märkligt. Det handlar om något annat, men vad det är vet jag inte.
Hur påverkar det här dina övriga politiska uppdrag?
– Inte ett smack. 
Nu tar Närfs vice ordförande Monica Hansson (S) från Trollhättan över ordförandeklubban. Senare ska Vänersborgs fullmäktige välja en ny ledamot till Närfs direktion.