Löss. Yvonne Karlsson fick bo med ohyra i flera år. Hon är besviken på Göteborgs kommun.
Löss. Yvonne Karlsson fick bo med ohyra i flera år. Hon är besviken på Göteborgs kommun.

Kommunen lät henne bo bland löss

I flera års tid har Yvonne Karlsson tampats med ohyra i lägenheten i Göteborg. Men trots att det tog kommunen tre år att få bort lössen, tvingades hon bo kvar.

ANNONS
|

Allt började 2013, men det dröjde månader innan Yvonne Karlsson förstod att hon hade ohyra i lägenheten.

– Jag visste inte vad det var i början, jag har ju inte varit med om något liknande, säger hon.

Yvonne fick fler och fler bett på kroppen. Till slut började hon misstänka vägglöss. Hon bor i ett rum och kök i Gårda, i ett luggslitet hus som ägs direkt av kommunen. Huset har inte renoverats på ett flertal årtionden eftersom det förr fanns planer på att riva det. Yvonne Karlsson vände sig till Göteborgs stads fastighetskontor för att få hjälp.

– I början var det Anticimex som var hos mig, men gångerna efter var det personer från saneringsfirman Nomor. Men inget hjälpte, berättar Yvonne Karlsson.

ANNONS

Med ”gångerna efter” syftar hon på fem saneringsbesök under 2013, sju besök 2014 och ytterligare fem besök året därpå. GP har tagit del av dokumentation från besöken och även fått lössens förekomst bekräftad av företaget Nomor. Trots deras saneringar, fortsatte problemen. Yvonne Karlsson visar sina ben som fortfarande bär spår av bett och har svårt att läka.

Tidningen har pratat med ytterligare en granne som drabbats av ohyra, men som inte vill ha sitt namn i tidningen.

– När jag en dag lyfte på lakan och täcken såg jag löss med blotta ögat. Under madrassen syntes svarta prickar som var spillning, säger han.

Någon annat tillfälligt boende har Yvonne Karlsson inte blivit erbjuden under den utdragna, ineffektiva saneringen.

– Att ohyra kryper på dig. Det fick mig att bryta ihop, säger Yvonne Karlsson.

Hon har mått psykiskt dåligt och känt stor uppgivenhet över situationen.

– Jag har ingen släkt och min bekantskapskrets är liten. Jag har inte haft någonstans att ta vägen, säger hon.

Det finns ett alternativ till de mildare behandlingarna – nämligen värmebehandling. Det var också något som Nomor övervägde, men som den ansvarige förvaltaren Magnus Johansson på Göteborgs stad ratade – inte minst för att den är kostsam.

ANNONS

– Hon hade inte kunnat bo i sin lägenhet på flera dagar om den genomfördes. Sen är en värmebehandling väldigt dyr, si så där 30 000 kronor kan jag tänka mig, säger han.

Lotta Edling är regionchef i Väst på saneringsfirman Nomor. Hon förklarar att värmebehandling föreslogs som en sista åtgärd. Det hade gått fortare att få bort lössen och risken för att ägg överlever är ytterst liten.

– Vi rekommenderar inte en dyrare metod i första läget. Vi försökte med billigare metoder, men det fungerade dåligt här, säger hon.

Vid Nomors senaste besök dokumenterades ingen förhöjd aktivitet av ohyra. Emellertid är det svårt att avgöra hur spridda lössen är i huset. Att fler än Yvonne Karlsson har varit drabbade, kände Magnus Johansson inte ens till.

– Vi har inga uppgifter om att fler varit drabbade, säger han.

Yvonne Karlsson är besviken på kommunens hantering av ärendet.

– Jag har inte fått ersättning för möbler som fått kastas när ohyran kommit tillbaka. Jag har inte ens fått svar på de brev jag skrivit, säger hon.

Magnus Johanssons avdelningschef Martha Sandoval håller med om att ingen ska tvingas bo med ohyra i flera år.

– Om något sådant skulle inträffa, är det inte skäligt att människor bor kvar med ohyra så länge. Det vi gör är att se till att åtgärda felet som uppstår. Evakuering används ytterst sällan, säger hon.

ANNONS
ANNONS