I Uddevalla fattades beslut om distansundervisning på Uddevalla gymnasieskola redan under måndagen. Även Munkedals kommun meddelade under måndagen att de tagit samma beslut.
LÄS MER: Gymnasieskolor skickar hem eleverna
Också utbildningsföretaget Plushögskolan håller nu sina elever hemma för undervisning på distans.
–Vi blev kontaktade av kommunen som undrar hur vi gör med våra yrkeshögskolestudenter i och med att de finns i samma lokaler som kommunen i Sinclairhuset. Vi tog ett snabbt beslut att vi också kör på distans i Uddevalla från och med idag, tisdag, säger Plushögskolans regionchef i väst, Gisela Falck.
Plushögskolan räknar med cirka 300 elever berörs. Skolan har några distansutbildningar, men det är de så kallade bundna kurserna på plats i Uddevalla som nu alltså också ges på distans.
Förbereder olika scenarion
Nu förbereder alltså regeringen en lag som innebär att förskolor och grundskolor ska kunna stängas.
– Vi har redan med tanke på beslutet som vi tog igår haft en viss förberedning för ett eventuellt kommande beslut om grundskola och förskola, säger Roger Ekeroos, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla.
Skulle skola och grundskola behöva stänga i Uddevalla så påverkar det betydligt mer än att ändra undervisningsform för gymnasiet och vuxenutbildningen. Något som nu kommunen diskuterar för att lösa på bästa sätt.
– Vi har en enorm kapacitet i kommunen, men detta är en helt unik situation. Nu hjälps vi alla åt så gott vi kan.
I dagsläget har inte kommunerna befogenhet att på eget bevåg stänga ner grundskolor eller förskolor. När det gäller grundskolorna har eleverna skolplikt till skillnad från gymnasieeleverna som har närvaroplikt.
– Jag kan inte ta ett sådant beslut. Det är därför det är viktigt att berätta att vi inte stänger utan ändrar undervisningsform, säger Ekeroos.
LÄS MER: Högskolan väst: Vi är bra rustade för distansundervisning
"Fungerande strukturer"
Även Lysekils kommun har förberett sig inför ett nationellt beslut om att stänga förskolor och grundskolor.
– Vi har alltid en krisberedskap som vi tränar i jämna mellanrum så vi är förbereda. Det kommer säkert dyka upp saker som vi inte är förberedda på men i det stora hela så känner jag mig lugn, säger Lena Garberg, kvalitets- och utvecklingschef för utbildningsförvaltningen i Lysekil och fortsätter:
– Det finns fungerande strukturer och organisationer och just i de här delarna är vi lugna.
Munkedals kommun som också var en av de första i landet att införa distansundervisning har haft fullt upp med att göra olika konsekvensanalyser så att de är förberedda om regeringens lagändring genomförs.
– Just nu gör vi konsekvensanalyser på alla enheter i kommunen. Vi följer upp alla beslut och håller oss uppdaterade, säger Liselott Sörensen Ringi, förvaltningschef barn och utbildning, kultur och fritid i Munkedal.

Skulle en sådan lagändring genomföras så måste flera föräldrar stanna hemma med barnen. Något som blir ett problem för de föräldrarna som har viktiga samhällsuppdrag.
– Vi planerar olika jourförskolor och fritidshem för de föräldrar som har viktiga samhällsuppdrag om ett sådant scenario skulle uppstå.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.