Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT: Pontus Lundahl, TT: Hasse Holmberg, SVD/TT: David Magnusson

Konfetti och kö eller kaffe och kaka – så firas nyår

Smattrande fyrverkerier från kommunen, krogkväll eller avkopplande spa och femrätters? Valen att göra på nyårsaftonen är många. Bohusläningen har kollat runt för att se vad som händer i området när 2018 blir 2019.

– Vanligtvis kommer det flera tusen personer och det är helt fullt i parken så detta är ju en jättetradition. Men det kan ju vara ganska kallt och ruggigt på nyårsafton så vi har försökt hålla det kort, säger Anna Svensson, chef för kulturavdelningen på Uddevalla kommun.

Det traditionella nyårsfirandet i Uddevalla inleds 16:30 med sång och tal och avslutas vid 17:00 med fyrverkerier. Även i Lysekil laddas det för ett sprakande firande i Södra hamnen klockan 17:00. Här står kommunalrådet för nyårstalet. Han verkar inte vara nervös inför sitt framträdande.

– Nej, nu är jag varm i kläderna. Men första året var jag ganska nervös. Det är rätt svårt att skriva ett nyårstal, det får ju inte bli för politiskt. Men jag kommer prata om vad som har hänt under året och även sammanfatta den senaste mandatperioden, säger Lysekils kommunalråd Jan-Olof Johansson (S).

Sotenäs kommun hoppas också på spraksuccé med godis och Champis på ångbåtsbryggan i Kungshamn klockan 16:30-17:00.

– Det brukar vara flera tusen personer som följer detta. Folk står till och med uppe på Smögenbron och kollar, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd och nyårstalare i Sotenäs kommun.

Party eller lugn?

För den som vill ta nyårsaftonen vidare finns goda möjligheter till det. På Norra hamnen 5 i Lysekil bjuds det på musikunderhållning och fyrarätters och både Mortens och GG i Uddevalla håller öppet till 03:00 på nyårsnatten. Det har både utfärdats "kö-varning" och utlovats konfetti.

En mer stillsam nyårsafton erbjuds på bland annat Vann spa i Brastad och Smögens hafvsbad där det nya året kan firas in med femrätters middag och spa i badrockar.

– Vi har haft fyrverkerier tidigare men folk söker lugnet hos oss, så nu delar vi i stället ut biologiskt nedbrytbara rislampor till varje rum som de tänder och släpper på tolvslaget. Det brukar vara väldigt lugn och glad stämning, ett stillsamt alternativ, säger Susanne Åhlund, vd på Vann.

Varken Munkedal, Orust, Tanum eller Färgelanda kommun anordnar något kommunalt firande på nyårsaftonen. Fyrverkerisugna där får klara sig på egen hand.

I Fjällbacka kyrka blir det dock nyårskonsert klockan 18:30 på nyårsaftonen och på Stigs herrgård i Färgelanda bjuder kommunen på nyårskaffe och tårta på nyårsdagen.