Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Kraftig ökning av antalet coronapatienter i Västra Götaland över helgen

På tre dagar har antalet patienter med covid-19 blivit 79 fler på Västra Götalandsregionens sjukhus. Siffran är den högsta på två månader.

Den snabba ökningen av antalet svårt sjuka covid-19-patienter är tydlig. På måndagsförmiddagen vårdas 367 patienter för sjukdomen i Västra Götaland. I fredags var motsvarande antal 288. Det motsvarar alltså en ökning med drygt 27 procent.

Uppgången kommer efter två månader som varit förhållandevis stabila, med mindre upp- och nedgångar på en hög nivå.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Sjukvården i Göteborg ansträngd

Samtidigt är sjukvården som helhet mer pressad än på länge. Tobias Carlson, slutenvårdsresurs i Sahlgrenskas pandemigrupp, vittnade nyligen om hur fler behöver vård – även av andra orsaker än covid-19. Sahlgrenska universitetssjukhuset har således fler patienter totalt sett än när den andra coronavågen peakade vid årsskiftet.

– Vad man kan säga är att det är oerhört viktigt att fortsätta följa rekommendationerna som finns. Både för att sjukvården ska fungera för de som drabbas av covid och de som behöver sjukvård av andra skäl, sade Tobias Carlson.

Coronapatienter blir fler på alla sjukhus

Samtliga sjukhus i regionen ser ett ökat antal covid-19-patienter sedan i fredags. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har det blivit 27 fler. 197 covid-19-patienter på SU är det högsta antalet sedan 27 januari.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, betonade på en presskonferens i förra veckan att läget fortsatt är allvarligt.

– Vi är mitt i en pandemi och vi är trötta. Trötta på restriktioner. Trötta på att många blir svårt sjuka. Trötta på att vi inte får umgås som vanligt. Men vi måste hålla ut nu, sade hon och fortsatte:

– Det mesta talar för att vi går mot ljusare tider – med en vaccinationseffekt och en sommareffekt. Låt oss nu hjälpas åt att klara av de här sista månaderna före sommaren.

Inom intensivvården syns ännu inte samma kraftiga ökning av antalet patienter i regionen. 53 patienter vårdas på iva med covid-19, vilket är lika många som i fredags.

LÄS MER: Så sprider sig corona i Västra Götalandsregionens kommuner