Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftig ökning av vabbande föräldrar

Ett år med pandemi syns väl på siffrorna över antalet vab-dagar 2020. Under året blev ökningen lavinartad och i Uddevalla gick antalet uttagna vab-dagar upp med 28 procent.

Under 2020 ökade antalet dagar där föräldrar vabbat (vård av barn) i Sverige med 24 procent. Totalt anmäldes 8,3 miljoner tillfällen av vård av barn till Försäkringskassan.

– Ökningen har ett tydligt samband med när det blev förklarat pandemi, och tiden efter, säger Stefan Forsberg, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan.

Uddevalla hade en ökning på 28 procent från 2019 och sätter kommunen på sjätteplats i Västra Götaland över flest vab-dagar. Tanums kommun har en ökning på 41 procent. Det är en andraplats i Västra Götaland tillsammans med Hjo och en 15:e plats totalt i Sverige.

När du anmäler vård av barn får man som förälder ut en ersättning för missad lön eller a-kassa. Giltiga anledningar för vab är exempelvis att ditt barn är sjukt, ska till tandläkaren eller att ordinarie vårdare är sjuk. För att få ersättning måste barnet vara mellan åtta månader och tolv år. Ersättningen är lite mindre än 80 procent av din lön med ett maxtak på 24  270 kronor.

Orsaken till årets ökningar tror Stefan Forsberg är den förhöjda allmänna försiktigheten som har kommit i och med pandemin. Det gäller både att man hållit barnen hemma vid minsta symtom, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och att barnen har stannat hemma under en längre tid efter sjukdom för att hinna bli helt symtomfria.

Antalet vab-dagar i Bohusläningens täckningsområde
Kommun Antal Ökning från 2019
Tanum 9 264 41 procent
Uddevalla 46 964 28 procent
Munkedal 9 222 25 procent
Lysekil 8 453 24 procent
Sotenäs 5 986 19 procent
Orust 9 503 15 procent

Bohusläningen träffar på Gabriela Fernandez precis efter att hon hämtat sina två barn på förskolan Hagvidson, centralt i Uddevalla. Hon berättar att hon har behövt stanna hemma med sjuka barn extra mycket under 2020.

– Det har varit mer nu, de måste ju vara hemma direkt när de får lite förkylning, säger hon.

Hon berättar att det har varit jobbigt, men att det bara är att acceptera läget stanna hemma och vabba.

Gabriela Fernandez har behövt vabba oftare under pandemin då barnen inte får komma till förskolan direkt de har förkylningssymtom. Bild: Clara Tjärnberg
Gabriela Fernandez har behövt vabba oftare under pandemin då barnen inte får komma till förskolan direkt de har förkylningssymtom. Bild: Clara Tjärnberg

Veronica Falsario Chavez ska precis gå in och hämta sitt barn på förskolan. Hon berättar att hon inte har behövt vara hemma med sin son mer än vanligt och berättar att det har varit bra för henne eftersom hon är student och måste ha tid för att studera. När det ändå har krävts har det löst sig på ett annat sätt.

– Jag måste studera så jag kan inte ta hand om min son när han är sjuk, men då kan min svärmor det.

Veronica Falsario Chavez har inte behövt vabba så mycket extra under året, en stor fördel för henne då hon inte vill komma efter i studierna. Bild: Clara Tjärnberg
Veronica Falsario Chavez har inte behövt vabba så mycket extra under året, en stor fördel för henne då hon inte vill komma efter i studierna. Bild: Clara Tjärnberg

Friskare än vanligt

Att inget barn med förkylningssymtom får komma till förskolan verkar även ha minskat utbrotten av vanliga förkylningar. Jennifer Friis har just lämnat sitt barn utanför Parkens förskola och berättar att hon har en annan bild. Pandemin har lett till färre dagar där hon behövt stanna hemma med ett sjukt barn, förklarar hon.

– Det beror nog på att folk inte har lämnat sina sjuka barn, så mina har i stället varit friskare än vanligt.

Stefan Forsberg på Försäkringskassan förklarar att både april och mars, när det blev förklarat pandemi, var månaderna med absolut flest vab-dagar. Möjligtvis kan det ha varit mest i mars, enligt honom.

– Jag tror det finns en ganska stor koppling till att vi följde rekommendationerna väldigt strikt i början.

I de flesta kommunerna sticker april tydligt ut som månaden med störst summa utbetald vab-ersättning. Det är enda månaden där det betalats ut ersättning för en över en miljon dagar och i Uddevalla var trenden extra tydlig. I april anmäldes 7 526 vab-dagar för att sedan gå ner till 3 611 dagar i maj.

– Ersättningen betalas inte ut förrän månaden efter och därför kan april se värre ut än mars, säger Stefan Forsberg.