Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild. Bild: Mariam, Butt

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kraftiga blåsten avtar – och än är det sommar i Bohuslän

Först kom de kraftiga vindarna. Men redan under tisdagen ska vindarna avta och istället utlovas en klarblå himmel och strålande sol. – Det är faktiskt inte höst än i Bohuslän. Ni har sommar. Så passa på och njut, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Under måndagskvällen började det blåsa upp i hela Bohuslän. Kraftiga och väldigt friska vindar tog i under hela natten. Men någon storm var det aldrig tal om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Den styrkan kom vindarna aldrig upp i. Även om det blåste mest längs kusten, säger Erik Rindeskär.

Strålande sol

Redan på tisdagsmorgonen började vindarna avta. Och kring lunch ska det faktiskt bli strålande sol mot en klarblå himmel.

Kanske inte längs kusten, för där kan vindarna dröja kvar ända fram till kvällen.

Men i övriga Bohuslän är det alltså sol som gäller. Och uppemot tio grader.

Onsdagen håller det klara och soliga vädret i sig. Men det kan bli kallare, "bara" mellan sju och tio grader. Men redan på torsdag får solen upp värmen til cirka tio till tolv grader.

Det låter som om hösten ännu inte kommit till Bohuslän?

– Det stämmer bra det. Ni har sommar än. Det var det varma vädret i söndags som nollställde mätstickan när det var över tio grader, säger Erik Rindeskär och förklarar att för att det ska klassas som höst måste dygnsmedeltemperaturen ligga under tio grader, fem dagar i rad.

Då kommer det snö

Men bit ihop. För redan till helgen väntas kallare väder. Och redan under fredagen blir det mulet väder, och ett lågtryck passerar vårt område under natten till lördag.

– Då blir det faktiskt snö i Bohuslän. I alla fall i de norra delarna. Men det beror på vilken exakt bana det här lågtrycket tar. Vill det sig riktigt illa, som jag ser det, då får ni snö i helgen, säger Erik Rindeskär.