Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kan regna så mycket som 35 millimeter på tre timmar på sina håll. Bild: Johan Nilsson/TT
Det kan regna så mycket som 35 millimeter på tre timmar på sina håll. Bild: Johan Nilsson/TT

Kraftiga regn och åska väntar Västsverige

Oväder är på ingång längs västkusten. SMHI har gått ut med att det finns risk för stora regnmängder på kort tid, med upp till 35 millimeter regn på tre 3 timmar.
– Det kan bli kraftiga regn- och åskskurar, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Ovädret tar fart redan på tisdag vid lunch. Kraftiga skurar i kombination med starka vindar drar in över Västkusten, och på sina håll kan det bli riktigt blött.

– Just nu har vi ett ganska stort kluster av åskskurar som rör sig upp över Östersjön. Det kan även uppstå fler såna här kluster med åskskurar längre västerut i Götaland under dagen, säger Ian Engblom, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Källare kan svämmas över

SMHI har flaggat för risk för stora regnmängder på kort tid i hela södra Sverige. Det kan komma så mycket som 35 millimeter under tre timmar. Prognosen innebär en risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

Ovädret väntas hålla i sig både under dagen och kvällen och fortsätter under onsdagen med både åskskurar och starka vindar, men prognosen är instabil.

– Redan från i morgon bitti kan det återigen komma ganska stora åskoväder som kan röra sig upp över Danmark och Västra Götaland från morgonen. Men det är väldigt oklart exakt var och exakt hur stora mängder det kan bli, Ian Engblom.

"Risk att bli ganska lurad"

Risken för stora mängder regn är lika stor i hela Västra Götaland. Men det kommer skilja sig mycket på olika platser i länet.

– Om man är van att använda sin väderapp i mobilen och titta på timprognosen finns det risk att man kan bli ganska lurad för de har lite svårt att hänga med. En sån här regnskur kan börja bildas och byggas upp med sin fulla kraft på mindre än en timme, säger Ian Engblom.

Först under början på fredagsdygnet lättar det instabila vädret något med uppehållsväder.

– Det är väl då man kan pusta ut lite mer långvarigt än någon timme i alla fall, säger Ian Engblom.