Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Kraftiga telestörningar i Bohuslän

Flera av Bohusläns kommuner har drabbats av kraftiga telefonstörningar. Telefoniproblem har också gjort att närmare en miljon listade personer i regionen inte kan ringa till sin vårdcentral.

Vid 09-tiden på måndagsmorgonen började de första larmen komma från flera kommuner i Bohuslän. Uddevalla kommun är en av de drabbade:

"Just nu är det svårigheter att ringa till och från kommunens telefoner. Orsaken är att Tele2 har drabbats av omfattande driftstörningar", skriver kommunen på sin hemsida.

Även Munkedals kommun skriver på sin hemsida att det är driftstörningar i kommunens växel.

I Lysekil berättar kommunen att det är "svårt att komma fram via växelnumret när man ska ringa till kommunen".

Tanums kommun skriver i en kort information att kommunen inte kan ringa ut via sin växel, och det går inte heller att ringa till kommunen via växeln eller ett växelnummer.

"Felet ligger hos vår leverantör och berör fler kommuner än oss", skriver Tanums kommun på sin hemsida.

Sotenäs kommun informerar via hemsidan att kommunen redan har gjort en felanmälan hos Tele2. Företaget ska enligt kommunen då ha berättat att man har fått driftstörningar i sina centrala system.

Vårdcentraler utan telefon

Men inte bara kommuner som har problem med telefonin, även Västra Götalandsregionen har drabbats av störningarna. Problemet berör Närhälsan, alltså regionens vårdcentraler, och det går inte att ringa till nån av Närhälsans vårdcentraler. Det handlar om i storleksordningen 100 vårdcentraler i hela Västra Götaland med strax under en miljon listade patienter.

– De är telefonsystemet Call me som inte fungerar, man kan inte ringa in. Däremot kan man gå in via vår hemsida, där finns det en knapp som heter boka uppringningstid. Där kan man komma in i systemet och bli uppringd. Det är ett sätt att runda problemet, säger Lena Lundberg, kommunikationschef på Närhälsan.

Man kan också logga in på 1177.se och boka tid. Är det ett akut läge ska man som vanligt ringa 112.

"Högsta prioritet"

"Vi harför närvarande driftstörningar som påverkar vissa av våra företagskunder i Sverige", meddelar Tele2 via sin hemsida.

"Tele2 ser väldigt allvarligt på detta och händelsen har högsta prioritet. Vi jobbar nu tillsammans med våra underleverantörer för att åtgärda detta så snart som möjligt", skriver telekombolaget.

Enligt Expressen är alla stora flygplatser i Sverige drabbade, liksom ett flertal landsting och kommuner. Förutom Bohuslän har telefonistörningarna drabbat bland annat Region Kronoberg, Region Dalarna, Västerås och Örebro.

Någon prognos för när telefonin kan var återställd ger man inte.