Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Västerlånggatan för snart ett år sedan. Nu är det dags igen. Bild: Lasse Edwartz
Västerlånggatan för snart ett år sedan. Nu är det dags igen. Bild: Lasse Edwartz

Kraftigt snöfall på väg mot Västsverige

Ett kraftigt snöfall kommer dundra in över Bohuslän inatt och kan skapa problem, visar senaste prognosen. Samtidigt klass 1-varnar SMHI för att det kan komma upp emot tre decimeter snö i Västsverige.

Natten till söndag kommer ett nytt snöfall in över Västsverige och Bohuslän.

– Snöfallet kommer att passera vidare och samtidigt avta, men det är snarare under natten som ett djupare lågtryck kommer in, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Lågtrycket har rört sig in över Atlanten via Storbritannien nå Götaland ungefär vid midnatt. Det rör sig sedan sakta vidare nordost över landet, visar Forecas prognos, och det kan snöa mer eller mindre oavbrutet fram till på tisdag.

– I samband med detta kan det komma mellan en till två decimeter snö, även om det inte är säkert att det snöar kraftigt hela tiden, säger Sjöstrand.

– Det kommer också lite mildare luft in på söndagseftermiddagen så då kan det bli plusgrader. Överhuvudtaget ser det ut att bli mildare väder under måndagen och tisdagen.

Enligt Sjöstrand lutar det inte åt att det blir någon ishalka på vägarna, utan att det som kan komma att ställa till det är just de stora mängderna snö.

– Det kommer snöa en hel del, även om det är svårt att veta exakt hur stora mängder det rör sig om. Det kommer också att blåsa, men det rör sig mest om måttliga och ostliga vindar, säger Sjöstrand.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning om att snöfallet väntas leda till besvärliga väderdygn i trafiken i på flera håll i landet. I Västra Götaland gäller varningarna för området väster om Vänern där det enligt SMHI kan falla upp till 30 centimeter snö. Det finns också varning för kuling på Skagerack och Kattegatt.