Kunglig begravning i Sollebrunn

Erska kyrka i Alingsås kommun fylldes på torsdagen med kungligheter från Sverige och Norge. Kungens syster prinsessan Désirées man Niclas Silfverschiöld avled tidigare i april, och i dag tog familjen farväl av honom.

ANNONS
|

Många nyfikna Sollebrunnsbor väntade utanför Erska kyrka – beredda med kameran i högsta hugg – när kungligheterna rullade in framför grinden till kyrkan. Strax före klockan 14 på torsdagen anlände kungligheterna – direkt från norska kungaparets firande av sina 80-årsdagar i Norge. Först kom Kung Carl Gustaf med drottning Silvia. Därefter kom kronprinsessan Victoria med prins Daniel – tillsammans med prinsessan Märtha Louise av Norge som följde med från Oslo.

Sist kom familjen Silfverschiöld, ihop med prinsessan Désirée och hennes barn. Niclas Silfverschiöld hade en nära relation till Kungen. De har bland annat jagat tillsammans. Och familjen Silfverschiöld äger mycket mark i området – bland annat Kobergs slott där de bor.

ANNONS

Mitt under begravningsceremonin drabbades, enligt Expressen, en person av ett sjukdomsfall. Enligt tidningen tillkallade kungafamiljens Säpo-vakter ambulans och personen fördes ut från kyrkan. Efter begravningen åkte sällskapet till Kobergs slott för en minnesstund.

Sollebrunnsborna Christer Brage och Ann-Lis Andersson kom för att ta kort på kungligheterna. De tyckte att det var kul att se dem på nära håll. – Det var spännande och kul! Det är speciellt att de kommer hit, säger Christer Brage. – Det är inte varje dag vi har så fint folk i lilla Sollebrunn. Man blir glad av att se dem, jag har inte sett dem i verkligheten tidigare, fyller Ann-Lis Andersson i.

Och Anna-Stina Andersson, som bor i Magra, cyklade till kyrkan för att titta. – Det är kul att se de kända på nära håll. Ju äldre man blir desto roligare blir det. Det är kul att se vad det har på sig! Jag kommer ihåg när Niclas och Desirée var här för att gifta sig, det var speciellt. Och det är kul att se att kungligheterna är här nu också, berättar hon.

ANNONS